Beide heren wijdden zo nog voor de officiële opening de lege tribunes van de gerenoveerde Vodafone Arena in. Drie wedstrijden later is Besiktas kampioen en zwaait Davutoglu onder druk van Erdogan af als premier.

Dat de politieke rondo voor lege tribunes plaatsvond is niet toevallig. Toen Galatasaray, een andere topclub uit Istanbul, in 2010 zijn nieuwe stadion betrok, trakteerden de supporters Erdogan op een daverend fluitconcert. Deze keer was Turkije’s sterke man zo’n scenario voor en kreeg hij een warmere ontvangst. Tientallen keren bedankte Besiktas-voorzitter Fikret Orman ‘de geachte president’ voor zijn steun.

Veel Besiktas-supporters hoorden het dankwoord van hun voorzitter tandenknarsend aan. Terwijl binnen ‘de vijand’ hun stadion opende, zette de politie buiten traangas en waterkanonnen in om hen op afstand te houden, net als tijdens de Gezi Park-protesten van 2013. De anti-autoritaire supportersgroep Carsi werd naar aanleiding van die protesten zelfs aangeklaagd – en uiteindelijk vrijgesproken – op verdenking van een couppoging.

Dat Besiktas-supporters weinig op hebben met Erdogan en zijn politieke symboliek bleek wel tijdens de kampioenswedstrijd tegen Osmanlispor. Uit veertigduizend kelen klonk het luidkeels: ‘Turkije is seculier, en zal seculier blijven’, en: ‘Wij zijn de soldaten van Mustafa Kemal.’ Stichter van de republiek Turkije Mustafa Kemal Atatürk was naar verluidt zelf Besiktas-fan. Voordat hoofdsponsor Vodafone de stadionnaam opeiste droeg het de naam van Ismet Inönü, opvolger en rechterhand van Atatürk.

In het centrum van de wijk Besiktas glundert Deniz Ünal met zijn vrouw en twee dochters aan zijn zijde na het behalen van het kampioenschap: ‘Ik ben er trots op dat ik Besiktas-supporter ben; juist omdat we ons zo tegen de regering profileren. De onderlinge solidariteit is fantastisch’, zegt hij terwijl zijn dochters voor het centrale adelaarsbeeld, symbool van de club, poseren voor een volgende kampioensselfie.

Premier Davutoglu moet wijken voor een stroman van Erdogan, de rechterhand van Atatürk week voor Vodafone, maar de Besiktas-supporters wijken voorlopig voor niemand. ‘Het kampioenschap is niet te koop’, zingen ze terwijl de oevers van de Bosporus zwart-wit kleuren. Erdogan heeft de adelaars van het Turkse voetbal ook met een nieuw stadion niet naar zijn hand weten te zetten.