Als het gaat om maatregelen tegen terrorisme wil de Nederlandse regering graag het beste jongetje van de klas zijn. Internationaal loopt Nederland voorop in het schenden van privacy. Maar het lijkt de burgers vanuit de gedachte ‘wie niks te verbergen heeft, heeft niks te vrezen’ nauwelijks te interesseren dat er een ‘stille revolutie’ gaande is. We laten de uitholling van burgerrechten gelaten over ons heen komen. In Duitsland gaan burgers daarentegen wél – met succes - naar de rechter en in Groot Brittannië maken de Lords zich sterk voor de grondrechten.
Waar komt de Nederlandse onverschilligheid vandaan? Is het schenden van privacy te abstract? Of denken we: het zal ‘de ander’ wel overkomen? Is dat de reden dat we niet in opstand komen? Totdat het morgen wél een blanke Nederlander overkomt. Iemand met een gewone baan, met een gewone partner, gewone kinderen en een gewoon huis met een tuin en een brave hond. Dan schrikken we ons opeens kapot. Is het niet zo dat als de staat de burger wantrouwt, dat de burger de staat moeten wantrouwen?

Oproep
Wilt u reageren of heeft u zelf een casus waar uw privacy aangetast is, dan kunt u die mailen naar otten@groene.nl. De inzendingen worden, desgevraagd anoniem, online gepubliceerd op www.groene.nl <http://www.groene.nl/\>