Tel Aviv - Israël is nog nooit zo trots geweest op zijn rechtssysteem als de afgelopen week. ‘Het is een voorbeeld van democratie en juridische gelijkheid voor de hele wereld’, zei een nieuwslezer, ‘dat een president veroordeeld wordt als een gewone burger.’ Het hof stelde vast wat de meeste Israëliërs al wisten, namelijk dat Moshe Katsav een serieverkrachter en een leugenaar is. Het wachten is nu op de straftoemeting. Vrouwenorganisaties wrijven zich in de handen. Dat wordt zeker acht jaar brommen en politieke exit voor de ex-president, ex-minister en ex-burgemeester. Dat Katsav een maandelijks pensioen krijgt van (omgerekend) tienduizend euro en driehonderdduizend euro voor bureaukosten en de salarissen van zijn drie secretaressen, gedeeltelijke betaling van zijn huishouden, vergoeding voor zijn Audi met chauffeur, telefoon, alle kranten en bodyguards, en dat al die vergoedingen blijven doorlopen na zijn veroordeling, is vervelend. Maar dat moet je als een soort oprotpremie zien voor een president, redeneert het Israëlische volk.
In 2006 heeft de financiële commissie van de Knesset, die verantwoordelijk is voor de renumeratie van presidenten en premiers, bepaald dat vergoedingen voor presidenten moeten worden beperkt tot zeven jaar na ambtsafloop. Destijds was Katsav nog president en zag hij de bui al hangen. Hij traineerde het commissiebesluit tot na zijn ontslag; zijn uitkeringen zijn daarom levenslang. Chaim Oron, lid van die commissie namens de linkse Meretz-partij, probeerde te redden wat er te redden viel en stelde voor om de vergoedingen van Katsav gedurende zijn proces te bevriezen. Maar de meeste Knesset-leden huldigen het adagium Hodie mihi, cras tibi, ofwel: vandaag is Katsav aan de beurt, morgen misschien een andere politicus. Zij wezen het voorstel af.
Israël is trots op zijn democratie. Klassenjustitie kent het niet. De oud-president moet brommen. Maar hij doet dat wel in een gouden kooi met secretaressen voor het gerief, bodyguards tegen handtastige celgenoten, telefoon- en schoonmaakkosten. De uitnodigingen voor officiële openingen, ceremonies voor Onafhankelijkheidsdag en staatrecepties, waarop hij een wettelijk recht heeft en samen met de huidige president en premier moet worden ontvangen, zal hij waarschijnlijk tijdelijk moeten afslaan vanwege bezigheden buitenshuis.