Daarom mag Voorhoeve blijven zitten. Tot op heden is gebleken dat hij de Kamer naar vermogen heeft ingelicht over Dutchbat. Dat dat in werkelijkheid onvermogen was, doet daar niet aan af. Hij is niet geinformeerd door Couzy, Karremans en de Verenigde Naties over de gebeurtenissen en dat duizenden mensen dood zijn gegaan door het gebrek aan krijgsmanschap van Dutchbat is dan jammer, maar Voorhoeve heeft de waarheid die hij kende, gesproken. Of er nog nader onderzoek komt naar de feiten van Srebrenica, zullen we wel merken.
Ook Tommel heeft niet gelogen. Hij schuttert, maar hij spreekt de waarheid.
Nu raakt Amsterdam Frank de Grave kwijt aan Den Haag. Opvolger van Linschoten. Frank de Grave is een bijzonder aardige man met bestuurlijke capaciteiten. Dat zal dus misschien wel goed gaan, tenzij hij ook gaat struikelen over de slangenkuil van de sociale zekerheid. Een makkelijke portefeuille om over te nemen is het niet.
Dat wordt nog een harde dobber voor een Bolkestein-adept om de weg te vinden tussen de uitspraken van de VVD-fractievoorzitter en het kabinetsbeleid. We zullen zien.
En Linschoten? Hij is niet verdedigd door zijn eigen fractie; hij zat alleen, dus zonder zijn minister Melkert en zonder Kok, zonder verdediging vanuit het kabinet. Maar hij zal toch wel goed terechtkomen.