Er bestaan dus mensen die in de rust van de avondwedstrijd overschakelen naar Veronica voor de Hot Shots WK Lingerie. Samen met de vaste Veronica-kijkers kijken ze, 276.000 in totaal, naar meisjes in onderbroek en bh die penalty’s nemen terwijl ze geen bal raken respectievelijk stoppen. Porno, dat begrijp ik, maar dit? Ook Villa BvD heeft een pauzeprogramma. Tijdens de rust van Italië-VS werd de elleboogstoot van De Rossi behandeld. Beestachtig, vond iedereen. Toch was de man een raadsel, zei Frits Barend, want die had laatst grootmoedig aan de scheids bekend dat hij zijn hand had gebruikt: goal afgekeurd. Barend leek het meest verbluft door zijn eigen ontdekking dat in één persoon verscheidene zielen kunnen huizen, wat mij het abc van de menskunde lijkt. Mulder gaf niks voor die nuance: Hitler was ook lief voor zijn hond, blafte Jan – nooit bang voor kernachtige benadering. Algemene consternatie. Barend protesteerde net zo lang tegen de vergelijking bij de scheidsrechter, tevens «beste vriend» Van Dorp, dat die Mulder de gele kaart toonde. Die daarna van slag leek en mompelde dat het wellicht niet helemaal gelukkig geformuleerd was. Waarop Van Dorp relativeerde door op te merken dat er toch niemand keek.

Dat hij die opmerking maakte verbaasde me evenzeer als De Rossi Barend verbaasde, want op zelfspot had ik het gouden presentatiekoppel niet eerder betrapt. Maar de feitelijke constatering verbaast nog veel meer want het kijkcijferverval van dit ooit gloriërende programma is eigenlijk het grote mirakel van dit WK. BvD’s kijkersaantallen variëren van 230.000 tot 416.000, waar tegelijkertijd Hart van Oranje van sbs tussen 527.000 en 956.000 scoort en Studio Sportzomer van 793.000 tot 1.851.000. Compleet weggespeeld, heet dat. Maar waarom? Volkskrants Wim de Jong deed er zelfs een lezersonderzoekje naar, omdat hij die enorme verschillen niet kan verklaren uit kwaliteitsverschil tussen wat gelijktijdig op drie zenders te zien is. Waarbij ik ook nog eens de indruk krijg dat voor Villa BvD kosten en moeite het minst worden gespaard. Hart van Oranje is een in alle betekenissen goedkoop programma. Dikke lol op de Oranje-camping met bezopen supporters; gemengde berichten op het niveau van Weekend; het verbluffende koppel Rebecca Loos & John de Wolf, welke laatste geen grammaticaal correcte zin uit het hoofd kan leren; en voor het echte voetbalwerk interviewtjes met Oranje-helden door Hans Kraay jr, garantie voor ongein, oppervlak en drie keer niks. Een erbarmelijk programma dat vast ook de kijkers van de WK Lingerie trekt.

Maar er is hoop: hun eerste uitzending, vier dagen voor het WK, scoorde 956.000. Daarna zakte het geleidelijk, tot het op de eerste toernooidag een dreun kreeg: 574.000. Volgde enig herstel tot na de wedstrijd tegen Ivoorkust: 363.000! De eerste keer dat Villa BvD hoger zat: 393.000. Allebei trouwens peanuts bij de ruim 1,8 miljoen van Nederland 2. Is Studio Sportzomer met Jack van Gelder echt vier keer zo goed als de Villa? Natuurlijk niet. Hier spelen andere krachten. Waarover later. Eerst de tip te kijken naar The Art of Football. From A-Z. Een Duitse productie, met John Cleese in geestige scènes, interviews met de allergrootsten binnen en buiten het voetbal en schitterende archiefbeelden. Dagelijks voor de middagwedstrijd een letter, van Attack tot Xenofobia en Zeitgeist. Op donderdag 29 juni zendt de vpro het complete alfabet nog eens uit.