Boedapest – Viktor Orbán is al jaren bezig met het vergaren van invloed in de Westelijke Balkan. Hij onderhoudt hechte banden met Aleksandar Vucic, de president van Servië, en ook met Milorad Dodik, de Servisch-Bosnische leider van de Republika Srpska. Terwijl de EU met sancties jegens Dodik dreigde, ontving die afgelopen december een bedrag van honderd miljoen euro van Hongarije, dat eveneens aangaf dergelijke sancties onmiddellijk te vetoën. Ook werpt Orbán zich op als dé grote voorstander van toetreding van landen als Servië en Montenegro tot de EU – hoewel het feit dat daar onder West-Europese leiders nog maar weinig animo voor bestaat toch niet helemaal los te zien is van Orbáns eigen antidemocratische praktijken, en zijn opstelling jegens Brussel.

Commissie-voorzitter Von der Leyen kon in 2019 daarom op kritiek rekenen toen ze Olivér Várhelyi aanstelde als eurocommissaris voor Nabuurschap en Uitbreiding. Een Hongaarse eurocommissaris voor Uitbreiding zou volgens die kritiek precies de verkeerde boodschap sturen naar de Westelijke Balkan.

Ook Hongaarse oligarchen hebben hun oog op de regio laten vallen. Het Hongaarse IT-bedrijf 4iG kocht er in de afgelopen tijd verschillende telecombedrijven op, in zowel Montenegro als Albanië. 4iG komt voort uit het imperium van Lorinc Mészáros: jeugdvriend van Orbán, voormalig gasinstallateur en nu een van de rijkste mannen van Hongarije. Inmiddels staat het onder leiding van een andere vertrouweling van de premier, Gellért Jászai. Het wordt royaal gesteund door de Hongaarse staat, en koopt ook telecombedrijven binnen Hongarije op. Daarbij wordt het bedrijf vrijgesteld van mededingingsregels, omdat de overnamen in het ‘nationaal belang’ zijn.

Vorige week schreven twee Hongaarse oppositiepolitici – Anna Donáth van Momentum en Ákos Hadházy, een voormalig lid van de partij van Orbán die zich tegenwoordig inzet voor de bestrijding van corruptie – een brief aan de Europese Commissie over de bezigheden van 4iG, waarin ze eveneens wezen op plannen van het bedrijf om staatsbedrijf Antenna Hungária over te nemen. ‘Dit zou betekenen dat een vertrouweling van Viktor Orbán een aanzienlijk deel van de omroep, het staatsbackbone-netwerk, satellietcommunicatie en het optische netwerk in handen zou krijgen.’

Ze vragen de Commissie te onderzoeken of de overnames van 4iG in strijd zijn met Europees mededingingsrecht. ‘Het is duidelijk een kwestie van nationale veiligheid wanneer de schakelaar van het Hongaarse internet in de handen belandt van één man.’