Orthodoxe joden vallen Jehovah’s Getuigen aan

Tel Aviv – ‘Als we ze zien aankomen, en ze beginnen naar ons te schreeuwen, dan lopen we meteen weg. We willen geen ruzie.’ Het is zondagochtend en op het hoofdkantoor van de Jehovah’s Getuigen in Tel Aviv is de week al begonnen.

Human Right Counselor Mauro – ‘je mag mijn achternaam wel noemen hoor, maar liever niet, je weet maar nooit’ – vertelt achter zijn bureau over de weerstand die zijn kleine religieuze gemeenschap in Israël oproept. ‘Het zijn vooral leden van de joods-orthodoxe organisatie Yad L’Achim die ons lastigvallen. Gisteren stonden ze te protesteren bij onze bijeenkomst. Ze gooiden met stenen naar ons, zusters werden aan hun haar getrokken en auto’s werden vernield. Gelukkig trad de politie kordaat op. De haat tegen missionarissen zit diep in Israël.’

In het centrum van Tel Aviv is het een vertrouwd beeld: twee keer per week staat een groepje vrouwen in rok en mannen in pak met een karretje bijbelliteratuur op Rothschild Boulevard. Ze glimlachen vriendelijk naar het voorbij lopende publiek. Alleen wie zich geïnteresseerd toont voor de boekjes en folders wordt aangesproken.

De Israëlische gemeenschap van de Jehovah’s Getuigen bestaat grofweg uit vier groepen: Filippijnse gastarbeiders, christelijke Arabieren, Russische immigranten en ex-joden. En die laatste groep, daar gaat het Yad L’Achim, ‘hand voor broeders’, vooral om: de organisatie wil geen enkele ‘joodse ziel’ verloren laten gaan. Zo protesteren ze ook tegen assimilatie en tegen huwelijken tussen joden en niet-joden.

De gemeente Ra’anana annuleerde onlangs een bijeenkomst van de Jehovah’s Getuigen, omdat er volgens Yad L’Achim een ‘massadoop’ van joden zou plaatsvinden. Hoewel de ‘jehovah’s’ de gemeente verzekerden dat het slechts om een seminar ging, hield de gemeente voet bij stuk. De Getuigen stapten naar de rechter en die gaf hun gelijk op basis van het recht op vrijheid van meningsuiting, geloof en vergadering. De bijeenkomst werd afgelopen zaterdag alsnog gehouden, maar ging gepaard met gewelddadig protest van Yad L’Achim.

Mauro laat twee filmpjes op zijn telefoon zien, waarin Jehovah’s Getuigen door een auto worden achtervolgd en nét niet worden overreden. ‘We hebben de nummerplaat laten natrekken en de auto bleek geregistreerd te staan op naam van Yad L’Achim’, zegt Mauro. ‘Maar we zijn niet bang. Alleen alert.’ Of de Jehovah’s Getuigen binnenkort ook folders gaan verspreiden in Jeruzalem weet hij nog niet zeker. ‘Jeruzalem is een religieuze stad en we willen niemand provoceren.’