BERLIJN – De Verfassungsschutz in de Duitse deelstaten Saarland en Noordrijn-Westfalen heeft Lafontaine op de index van Staatsfeinde geplaatst. Het weekblad Focus uit München had het nieuws gepubliceerd dat Lafontaine, in 1990 de uitdager van Helmut Kohl bij de eerste verkiezingen in het herenigde Duitsland, enkele weken geleden door de Verfassungsschutz op de personenlijst van het Nachrichtendienstliches Informationssystem (Nadis) was geplaatst. De reden is «dat er in de Linkspartei nog steeds extremistische krachten actief zijn, die het kapitalisme door het socialisme willen vervangen». Overigens staan er ongeveer een miljoen Duitsers op de Nadis-index.

Dat de oud-minister van Financiën en voormalig voorzitter van Europa’s grootste partij (spd) als lid van de Bondsdag immuniteit geniet, speelt geen rol.

Het bericht sloeg in als een bom. Niet alleen de Linkspartei/pds roept, ook Groenen en spd willen nu weten waarom en hoeveel parlementariërs door de Verfassungsschutz worden geschaduwd. «Ze moeten wel een beetje van lotje getikt zijn om de Linkspartei als gevaarlijk in te schatten», aldus Volker Beck van de Groenen. spd’er Dieter Wiefelspütz uitte zijn onbegrip zo: «Je moet je afvragen of de geheime dienst niks beters te doen heeft dan haar tijd op deze manier te verspillen.»

Hoe kwam het zo ver? Twee jaar terug had «der Oskar» genoeg van zijn nieuwe bestaan als Bild-columnist die tegen alles schopte wat los en vast zat. Na zijn spectaculaire maar even zo roemloze afgang in 1999 als superminister in het eerste kabinet-Schröder leidde Lafontaine een teruggetrokken bestaan in de provincie. Maar via de maandenlange maandagdemonstraties tegen Schröders impopulaire arbeidsmarkthervorming Hartz IV in 2004 vocht Lafontaine zich terug in de schijnwerpers van de publiciteit. Vorig jaar ging hij een alliantie aan met de postcommunistische pds van de radde prater Gregor Gysi. Door de uitstraling van deze twee zit de gezamenlijke Linkspartei/pds weer royaal in de Rijksdag.

De Saarlandse retoricus polemiseerde intussen tegen Oost-Europese Fremdarbeiter. En pleitte ervoor om Duitsers die in het buitenland hun belastingen betalen hun nationaliteit te ontnemen. Anders gezegd: exit Franz Beckenbauer, Boris Becker en Michael Schuhmacher.

Zo ver komt het nu niet.