Ruim 25 jaar maakt Conny Janssen al dansstukken met haar eigen groep. Als geen ander is zij in staat om van pure ‘abstracte’ dans van louter bewegende lichamen een superconcrete ervaring te maken. Het televisiepubliek kon dat ervaren toen Janssen meewerkte aan de Nederlandse versie van So You Think You Can Dance, waar ze adembenemend heldere duetten voor choreografeerde, die elk getuigden van de kracht en de mogelijkheden van de niet-verhalende moderne dans. Janssen maakt energie overdraagbaar en de choreografische taal leesbaar. Laat je genieten van de inventiviteit waarmee een duet is opgebouwd, van het contrast tussen zachte en harde bewegingen, tussen het kleine en het grote gebaar, tussen het groeperen en het uiteenvallen in individuen, tussen herhaalde en weer versnipperde patronen. En hoewel het haar ordenende hand is die alles aanstuurt, is het alsof haar dansers iets communiceren wat bij hen van binnenuit komt. Dans als de maximale articulatie van leven.

De strakke, meer conceptuele organisatie uit haar begintijd is in de loop van de tijd verrijkt met bewegingen die ze via improvisaties met de dansers genereert. Elk stuk is anders van sfeer, en Janssen zoekt vernieuwing in het bespelen van locaties en het samenwerken met diverse kunstenaars, maar nooit gaat dat ten koste van sculpturaliteit, van de manier waarop de dansers zichzelf en de ruimte (be)tekenen.

Janssens nieuwe groot bezette dansstuk Broos gaat over de kwetsbaarheid van de mens. Een inspiratiebron is de oude moeder waar zij voor zorgt, en die ze ‘brozer en brozer’ ziet worden. Maar ze ziet die kwetsbaarheid niet alleen in de ouderdom. Baby’s, kleuters, pubers, jonge ouders: elke levensfase heeft voor haar een andere broosheid. Met vijftien dansers – vertrouwde en nieuwe – onderzoekt ze de specifieke fysiek van al die verschillende levensstadia: hoe beweegt een kleuter, en hoe een hoogbejaarde? Broos gaat: ‘Over zijn en verdwijnen. Over verwerven en verlies. Over branie en bedachtzaamheid. Over de tijd die doortikt en niet te stoppen is.’ En net als bij Janssens locatievoorstelling Courage uit 2016 staat muzikante en zangeres Maartje Teussink bij de dansers op het podium en zorgt live, en met een keur van instrumenten, voor een passende soundscape.

Première op 18 januari. Tournee tot 11 mei; connyjanssendanst.nl