Voor de hand liggend is daarbij aan series te denken, maar dat geldt artistiek gezien minstens zozeer voor de tien-minutenfilms van Kort! (ntr) en voor de oudste vorm van tv-drama: het single play van rond de vijftig minuten.

Belangrijkste plek daarvoor is One Night Stand, project van ntr, Vara en vpro samen. Voor het eerst is dat in geconcentreerde vorm te zien: zes avonden achter elkaar een zelfstandig tv-spel. Jubileumeditie, want het is het tiende seizoen. Niet de sterkste editie naar mijn smaak, maar er zit fraais bij. Deels is dat af te lezen aan de Kalverennominaties. Van de negen nominaties voor tv-drama zijn er, ondanks het seriegeweld, liefst vijf voor One Night Stand. Voor de belangrijkste prijs, beste tv-drama, komen er twee in aanmerking: Een goed leven van regisseur Aaron Rookus en scenarist Saskia Diesing; en Geen koningen in ons bloed van regisseur Mees Peijnenburg en scenarist Bastiaan Kroeger.

Een goed leven is het tragikomische verhaal van een sjieke egocentrische vrouw die na de plotse dood van haar man straatarm blijkt en alleen onderdak kan vinden in het studentenhuis van haar dochter die zelf, spiritueel, met haar vriendje naar Mongolië vertrekt. De vrouw breekt als ze daar de plee moet schrobben, maar wordt gered door een jonge huisgenoot die haar zoon kon zijn en die bakken geld verdient als homo-escort. Tussen hen bloeit iets onmogelijks – maar precies genoeg om hun inzicht in hun motieven en tekortkomingen te geven en een nieuwe start te laten maken.

Aanrader, al zou het alleen maar zijn vanwege het acteerwerk van Ariane Schluter en Jonas Smulders. Schluter is dan ook genomineerd voor beste vrouwelijke hoofdrol. Nieuwkomer Smulders voor beste mannelijke hoofdrol, maar dan in de andere kandidaat voor ‘beste drama’, Geen koningen in ons bloed, waarin hij ook al centraal staat. Groot talent die jongen. Geen koningen is het verhaal van een vaderloze broer en zus die na de dood van moeder een lange mars door jeugdinstellingen maken, zich verraden voelen door alle volwassenen en concluderen dat ze alleen elkaar hebben.

Hoewel niet altijd even geloofwaardig is het de meest aangrijpende productie die filmisch bovendien mooi verteld wordt. Dat het zusje uit deze film niet genomineerd is voor een prijs acht ik onrecht: Olivia Lonsdale is sensationeel goed. Er is trouwens nog een verhaal over ‘oudere vrouw en jonge man’. Halina Reyn speelt in De leerling van Rutger Veenstra een getrouwde lerares met kind, die door de aandacht van een nieuwe jongen in de klas haar knieën letterlijk en figuurlijk slap voelt worden. Maar waar Schluter in een ongeloofwaardige situatie indrukwekkend en in talloze schakeringen ‘een Mensch’ neerzet blijft Reyn in dito omstandigheden van begin tot eind actrice.


One Night Stand, 4 t/m 9 oktober, NPO 3, 22.30 uur. Achtereenvolgens: Aaron Rookus, Een goed leven; Flynn von Kleist, Patagonia; Mees Peijnenburg, Geen koningen in ons bloed; Alieke van Saarloos, Wildflowers; Joppe van Hulzen, De lange nasleep van een korte mededeling; Rutger Veenstra, De leerling