Op deze avond presenteert Uitgeverij Leesmagazijn een bundel essays waarin de achtergronden en mogelijke gevolgen van de aanslag vanuit verschillende kanten worden belicht.
Een van de essays in de bundel draagt de titel Charlie Hebdo: Is Islam to Blame? Hierin schrijft Frank Furediover de problemen die ontstaan als men een open en objectieve discussie wil voeren over de verantwoordelijkheid die de islam voor dit soort aanslagen zou dragen.

Twee meningen, die elkaar spiegelen, zijn erg aanwezig in dit debat. De eerste ziet de islam als een religie die inherent gewelddadig is en haar volgers tot het bedrijven van barbaars geweld tegen haar vijanden aanzet. De tweede ziet de daders van dit soort aanslagen niet zozeer als moslims, maar als extremisten die ook een andere achtergrond zouden kunnen hebben. Volgens Furedi
wordt het aangaan van een echt debat over deze kwestie onmogelijk als je zegt dat het probleem simpelweg het een of het ander is.
Een programma over de vrijheid van meningsuiting, het recht om te beledigen en de rol van de religie.

De essaybundel kan door Groene-abonnees worden besteld voor 7,50 euro bij Uitgeverij Leesmagazijn en is op de avond zelf te koop voor 10,- euro (boekhandelsprijs 12,50).

bestel kaarten via:De Balie