Wat kunnen we leren van het profetische rapport van de Club van Rome?

De mensheid put de planeet uit en roept zo onvoorstelbare onheil over zich af. Het klinkt als de samenvatting van het laatste klimaatrapport, maar tot deze conclusie kwam een team wetenschappers al in 1972. De uitkomsten van hun computermodellen waren onverbiddelijk:

De enige manier om een catastrofe te voorkomen is het stellen van grenzen aan de groei. Het eerste rapport van de Club van Rome sloeg begin jaren zeventig in als een bom. Alleen al in Nederland werden meer dan 250 duizend exemplaren van de pocketeditie verkocht. De alarmerende toekomstscenario’s deden het wereldbeeld van prominente politici kantelen. Voor het eerst stond ‘het milieu’ boven aan de agenda.

Toch is de ecologische crisis de afgelopen jaar alleen maar groter geworden. Hoe kan het dat de adviezen van de Club van Rome in de wind werden geslagen? Waarom zijn er vandaag amper politici die vraagtekens plaatsen bij onze groeizucht? En hoe kunnen we nog binnen de planetaire grenzen blijven? Jaap Tielbeke, journalist bij de Groene Amsterdammer, onderzoekt deze vragen in zijn nieuwe boek, We waren gewaarschuwd. Op deze avond horen we van hem en vele anderen over hun kijk op ‘groen’ en ‘groei’.