Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) leidde een bewogen leven. Hij had een onstuitbare belangstelling voor de meest uiteenlopende zaken, beschikte over vele talenten, was een hartstochtelijk reiziger en had een turbulent liefdesleven. Met zijn eerste roman Die Leiden des jungen Werthers vestigde Goethe in een klap zijn naam als een schrijvers. Zijn magnum opus was Faust, waaraan hij meer dan zestig jaar werkte. Goethe schreef zijn leven lang gedichten waardoor tal van componisten zich hebben laten inspireren.

Acteur Joop Keesmaat brengt samen met mezzosopraan Anneloes Volmer en pianiste Nynke Eekhof een programma geînspireerd op leven en werk van schrijver, dichter, wetenschapper en hartenbreker Goethe. Volmer en Eekhof vertolken liederen op gedichten van Goethe, Keesmaat vertelt over het leven van Goethe: zijn schrijven, zijn reizen, zijn liefdes en zijn roem.

Joop Keesmaat was tot 2006 verbonden aan het Ro Theater. Naast rollen in o.a. Macbeth, de Dood en het Meisje, Oresteia en Proust, hield hij zich bij het Ro Theater bezig met de ontwikkeling van vertelkunst: Omeros, de Edda en het Gilgamesj-epos. Voor zijn rol in Hersenschimmen kreeg hij in 2006 de Louis d'Or, de prijs voor de beste acteur. Voor zijn vertolking van Joop den Uyl in de serie Den Uyl en de affaire Lockheed (VARA, oktober 2010) kreeg hij de Beeld en Geluid Award 2011.

Anneloes Volmer werd als jong talent tweede in de finale van het Prinses Christina Concours 1999 en won de NCRV Passieprijs. Na haar afstuderen aan het Prins Claus Conservatorium volgde zij masterclasses bij o.a. Jard van Nes, Rian de Waal, Miranda van Kralingen en Rudolf Jansen.

Nynke Eekhof studeerde piano bij Maria Stroo en Akke Ferguson aan het Gronings Conservatorium. Zij studeerde verder bij o.a. Ferenç Rados, Marja Bon en Roberto Szidon.

Over Goethe vindt plaats op zondag 30 september 2012 in Paradiso, Weteringschans 6, Amsterdam, van 14.00 tot 16.00 uur. Zaal open om 13.30 u.
Meer informatie