– Kun je nagaan hoe we die mensen het idee geven dat ze onwelkom zijn.

– Hoe kunnen ze nou terug naar het land van herkomst als het daar onveilig is? Dus waren het geen vluchtelingen.

– Ze waren toch niet zomaar gevlucht.

– Het feit dat ze nu gewoon terug kunnen geeft me de indruk dat ze niet gevlucht waren maar weggegaan. Dat is iets anders. Een vluchteling vlucht. Voor iets. Voor concreet gevaar.

– Misschien voor armoede.

– Dat kan, maar dan ben je dus een migrant. Geen vluchteling.

– Een armoedevluchteling.

– Waren de Ieren die naar Amerika gingen armoedevluchtelingen?

– Ja. In de praktijk wel natuurlijk.

– Maar worden of werden ze ooit zo genoemd?

– Maakt dat wat uit?

– Ja, dat maakt wat uit. Waarom worden hier opeens mensen die een beter leven willen elders vluchtelingen genoemd? En niet gewoon migrant of aspirant-migrant?

– Dat bekt niet.

– Maar het is wel correcter.

– Maar het bekt niet. Vind jij dat bekken? De aspirant-migrantenproblematiek. Tsunami van aspirant-migranten. Aspirant-migrantenhulp Nederland?

– Woorden doen ertoe. De discussie is zonder begripsverwarring al lastig genoeg. Nu worden alle asielzoekers vluchtelingen genoemd terwijl sommigen gewoon uit Algerije komen. Pakistan, Afghanistan. Kosovo zelfs. De Faeröer Eilanden, Liechtenstein, Monaco.

– Vooral de Liechtensteiners komen massaal, hoor ik.

– Maar zonder gekheid. Als een asielzoeker die asiel misbruikt voor snode plannetjes iets flikt, dan kan het zijn dat vluchtelingen de schuld krijgen terwijl de dader in werkelijkheid uit pakweg Tunesië komt.

– Sommigen die zich rond oudjaar vergrepen hebben aan damesvolk waren wel degelijk vluchteling. Of althans, kwamen uit oorlogslanden.

– Maar verreweg de meesten niet. Zo neemt het draagvlak voor echte vluchtelingen af omdat mensen alles maar vluchteling noemen.

– Asielzoeker is misschien de juiste term. Want ze zoeken wel allemaal asiel. Zowel de vluchtelingen als de meeloop.

– Ja, maar dan ben je er nog niet. In de bredere of beter gezegd in de meer toegespitste discussie moet je juist onderscheid maken. En daarbij helpen woorden. Een vluchteling is een vluchteling. Daar zijn criteria voor en een meeloper is een meeloper.

– Maar niet elke meeloper is een asielmisbruiker.

– Wacht even. Daar moet ik even over nadenken: “Niet iedere meeloper is een asielmisbruiker”… eh… jawel. Dat is hij wel. Hij of zij. Het is ook wel eens een zij.

– Waarom dan? Niet iedere niet-vluchteling die in een asielprocedure zit is toch iemand die zich misdraagt?

– Nee, maar dat is hier het criterium toch helemaal niet. Zeg ik dan dat dat het criterium is?

– Eh… Nee, dat zei je inderdaad niet, maar wat is het criterium dan wel?

– Gewoon. Asiel is een nobel instituut. Bedoeld voor vluchtelingen en vervolgden. Niet voor anderen. Dus in die zin is het asielmisbruik.

– Maar iedereen mag het toch proberen?

– Ja zeker. Misschien zouden jij en ik als ondernemende types dat ook wel doen maar lastig is het wel. Het systeem raakt er nogal door overbelast. En niet alleen het systeem.

– Mijn systeem ook overigens. Ik heb wel een beetje genoeg van die hele discussie over vluchtelingen.

– En aspirant-migranten et cetera et cetera.

– Die ook ja.

– Maar het laatste is er nog niet over gezegd. Ik las gisteren dat er ook mensen vanuit Somalië naar Jemen gaan in gammele bootjes. Jemen. Een land dat helemaal fucking platgebombardeerd wordt door de Saoedi’s en hun vrienden.

– Dan zou je toch denken dat die plek niet zo prettig is waar ze vandaan vluchten… of eh… emigreren of eh… Anyway. Wat vond je van Feyenoord-PSV?