Paars zegt weer eens sorry

‘Samen werken we er aan’, heet de single die zanger Guus Meeuwis in opdracht van het ministerie van Justitie ter gelegenheid van haar tweehonderdjarig jubileum maakte. Wat bedoeld was om het jubileumjaar 1998 mee uit te zingen, blijkt toch iets minder lang houdbaar. De eenmansactie van een topambtenaar van het ministerie, die op verzoek van een buitenlandse inlichtingendienst de Amsterdamse politie toestemming verleende om een criminele burgerinfiltrant in te zetten, heeft roet in het eten gegooid. Dat had Guus niet voorzien.

Terwijl minister Korthals op zijn vakantieadres goed bereikbaar was en dus geconsulteerd kon worden over het gevoelige besluit, nam de ambtenaar de rol van de politiek over en liet de minister achter in verlegenheid. Niet bepaald Korthals’ finest hour, maar het was verstandig dat de minister snel de Kamer op de hoogte stelde en zo zijn gezicht redde, aldus premier Kok.
Dat moest ook wel, om niet als eerste bewindsman in de eregalerij van ‘Sorrydemocraten’ van Paars II terecht te komen. Het primaat van de politiek en de loyaliteit van ambtenaren, zó heeft Max Weber het ooit bedoeld. Dat weet niet alleen buitengewoon hoogleraar Ed. van Thijn die er met zijn studenten een boek over schreef, maar kennelijk ook zanger Guus Meeuwis.