Met zijn Medellín-kartel bracht hij de Colombiaanse staat eind jaren tachtig, begin jaren negentig aan het wankelen. In een omstreden tv-serie toont de Colombiaanse tv-zender Caracol nu de opkomst en neergang van de man die vijfhonderd euro uitloofde voor elke vermoorde politieagent. Maar liefst elf miljoen Colombianen keken naar de eerste uitzending, een nieuw record in het Zuid-Amerikaanse land.

De makers van de serie Escobar: El patron del mal (Escobar: De baas van het kwaad) hebben beloofd geen sensatie te zoeken of geweld te verheerlijken. Twee producenten verloren zelf familieleden door toedoen van het Medellín-drugskartel. Tot nu toe wordt Escobar daadwerkelijk redelijk ‘zakelijk’ geportretteerd. De drugscapo, die zijn vijanden het liefst vermoordde door hen levend met het hoofd naar beneden boven een vuur te hangen, wordt weliswaar doodvonnissen uitsprekend en moordend in de serie getoond, maar zonder al te bloederige details.

Behalve de records brekende tv-serie zijn sinds een tijdje ook zogenaamde Escobar-tours in Medellín te boeken, langs opgeblazen gebouwen. Toeristen brengen ook een bezoek aan het graf van Escobar. Wie wil, kan aan het eind van de tour Roberto Escobar ontmoeten, een van de broers van Pablo, die jarenlang in de gevangenis zat voor het witwassen van drugsgelden. Net als de tv-serie zijn ook deze tours omstreden, omdat het geld naar de familie Escobar gaat en de tours de daden van de Escobars lijken te vergoelijken. Vele Paisa’s, zoals de ruim drie miljoen inwoners van Colombia’s tweede stad Medellín worden genoemd, willen het verleden van de stad niet weer oprakelen, juist nu het goed gaat met Colombia en het imago van Medellín beter is dan ooit. Toeristen komen inmiddels in groten getale naar de stad, die begin jaren negentig met een fabelachtig cijfer van 380 per honderdduizend inwoners de moordhoofdstad van de wereld was. Dat aantal is inmiddels naar tachtig per honderdduizend gedaald.