Hij schrok toen Malala Yousafzai, de vijftienjarige activiste voor meisjesonderwijs, vorige maand door het hoofd werd geschoten op bevel van de Taliban. Ze overleefde de aanslag en revalideert nu in een Brits ziekenhuis. De Taliban hebben gezworen haar alsnog te doden. Malala zat in klas 9, net als hij. ‘Meisjes zijn net als jongens, ik vind dat we dezelfde rechten hebben. Ik zou mijn zusje met mijn leven beschermen als de Taliban haar dwongen met school te stoppen.’

Afgelopen vrijdag was door de Verenigde Naties uitgeroepen tot actiedag voor Malala. In Pakistan bleef het stil. Een internetpetitie om Malala de Nobel-vredesprijs te bezorgen had dinsdagochtend ruim 125.000 ondertekenaars. Elke vijf seconden komt er een bij.

Het jongetje staat alleen achter de toonbank na schooltijd, zegt hij. Het winkeltje bevindt zich in de wijk Mehrabadi, aan de rand van de christelijke buurt. Hier werd in augustus Rimsha Masih (14) gearresteerd op verdenking van blasfemie. Ze zou pagina’s uit een koran hebben gescheurd en verbrand. Na haar arrestatie braken anti-christelijke protesten uit. De Taliban plegen geregeld aanslagen op religieuze minderheden, andere Pakistanen grijpen liever naar de beruchte blasfemiewetten.

Bezoedeling van de islam kan leiden tot de doodstraf. De christelijke Asia Bibi zit al twee jaar in een smerige dodencel. De procedure voor een aanklacht met zo’n zware strafmaat is kinderlijk eenvoudig. Iedereen kan ervoor terecht bij de dichtstbijzijnde politiepost. Daar kan elke minkukel met een rang hoger dan die van agent actie ondernemen. Twee Pakistaanse politici werden kort na elkaar vermoord toen ze kritiek oefenden op de slordige wet.

Je moet doodsverachting hebben om in zo’n atmosfeer je stem te verheffen tegen het extremisme. Het winkeljongetje weet het. Hij heeft niets tegen christenen en hoopt dat Rimsha, die hij kent uit zijn winkeltje, wordt vrijgesproken. Bijna gebeurde dat. Maar de drie getuigen die verklaarden dat de imam die haar had aangegeven zelf de koranpagina’s had verbrand, hebben inmiddels hun verklaringen ingetrokken.

In Pakistaanse media wordt gespeculeerd over de toekomst van Malala en haar familie. Hoewel haar vader voor vertrek naar het Britse hospitaal bezwoer te zullen terugkeren, zou hij asiel willen aanvragen. Dat zou tonen hoe slecht Pakistan zijn burgers beschermt. Om dat te voorkomen zou de Pakistaanse regering hem een baan op de ambassade in Londen hebben aangeboden.

Een leven in Europa, het is de droom van menige Pakistaanse tiener, Ook van het winkeljongetje. En als hij in Pakistan moet blijven? ‘Dan word ik F16-piloot en schiet ik alle Amerikaanse drones uit de lucht.’