Islamabad – Met nog geen vijf procent gaat Pakistan wereldwijd aan kop met het minst aantal werkende vrouwen. In het patriarchaat verdient de man de centen en hoort een eerbare vrouw thuis te zitten. ‘Kapitaalvernietiging’, vindt onderneemster Maria Ummar. Ze richtte enkele jaren geleden de Women Digital League op, een virtuele onderneming die vrouwen helpt met het opzetten van een onlinebedrijf.

‘Je kunt als vrouw jammeren of je neemt het heft in eigen handen’, vindt Maria. Zij weet waar ze het over heeft. Geboren in de minst ontwikkelde regio van Pakistan, Waziristan, die jarenlang bekendstond als het rovershol van de Taliban, werd ze geacht te trouwen en zo veel mogelijk kinderen te krijgen. Ze vocht net zo lang met haar ouders tot ze als eerste meisje in haar familie naar de universiteit mocht. Ze kreeg toestemming op voorwaarde dat ze vooraf zou trouwen met de man die haar familie voor haar uitkoos. ‘Het kon me niks schelen. Zolang ik maar kon studeren.’

Kortzichtig noemt ze de buitensluiting van vrouwen in het arbeidsproces. Maria Ummar beroept zich op diverse internationale economische onderzoeken die concluderen dat thuiszittende vrouwen de staat geld kosten. ‘Waarom is een land als Japan economisch succesvol? Omdat de overheid begreep dat gelijke kansen voor mannen en vrouwen een stijging van de nationale welvaart opleverden.’ Vrouwen redden hun familie tijdens een crisis. ‘Je ziet in oorlogsgebieden en vluchtelingenkampen dat de vrouwen voor hun gezinnen zorgen. Ze zetten bedrijfjes op. De mannen zitten verslagen in een hoek’, citeert Maria uit het arbeidsonderzoek van Mary Sully de Luque, hoogleraar aan de Arizona State University.

52 procent van de Pakistaanse bevolking is vrouw. ‘Die hebben recht op gelijke kansen’, vindt ook Shah Rukh. Ze heeft niet alleen een ‘mannennaam’ maar ook een mannenberoep. Ze staat aan het hoofd van een constructie- en designbedrijf. Haar grootste probleem was om als startende ondernemer een lening bij een bank te krijgen. ‘In dit land bezitten vrouwen niets. Toch hebben wij volgens de wet net zo goed recht op erfenissen, grond en een huis.’ Ze sprokkelde zelf haar beginkapitaal bijeen.

Landen als Pakistan zouden eveneens meer in meisjesonderwijs moeten investeren, vinden de twee ondernemers. Vrouwen zijn de beste consumenten en zij stimuleren de economie. Zij besteden gemiddeld 85 procent van hun inkomen aan de familie en de samenleving.