Islamabad – In een Chinees guesthouse in een van de duurste wijken van de hoofdstad Islamabad vloeien de wijn en het bier rijkelijk. Pakistanen, voornamelijk zakenmannen, staan in de rij voor een tafel in het restaurant. Maar alcohol is al sinds de jaren zeventig verboden in Pakistan. Nergens mag het worden geschonken, behalve voor buitenlanders in de kelder van een vijfsterrenhotel. In woonbuurten zijn restaurants niet meer toegestaan.

De Chinezen lappen echter elke regel aan hun laars en de overheid laat ze hun gang gaan. Het land verkeert in een diepe economische crisis. Grote broer China belooft Pakistan er weer bovenop te helpen. Peking steekt de komende jaren 52 miljard dollar in de aanleg van onder meer een supersnelweg die de Gwadar-haven in het uiterste zuidelijke puntje met de Chinese hoofdstad moet verbinden. Sinds dit cpec-verdrag, de Chinees-Pakistaanse Corridor, is ondertekend, overspoelen Chinese handelaren Pakistan, met goede én kwade bedoelingen.

Zo kwam de politie een Chinese bende vrouwenhandelaren op het spoor. In een ander guesthouse troffen agenten tientallen Pakistaanse meisjes aan afkomstig uit de sloppenwijken en van het arme platteland. Ze zaten te wachten op vertrek naar China. Ze bleken allemaal getrouwd te zijn met een Chinees. Die stropen het land af op zoek naar goedkope bruiden. Ze beweren rijke zakenmensen te zijn. Eenmaal in China verkopen ze de vrouwen aan de seksindustrie.

De Chinezen dachten slim te zijn door meisjes van de vervolgde christelijke minderheid te misbruiken. Ze gingen ervan uit dat de moslims in de islamitische republiek daar geen moeite mee hebben. Maar hoe slecht vrouwen of christenen in Pakistan ook mogen worden behandeld, als buitenstaander blijf je van een vrouw af. Pakistanen op straat hebben meer dan genoeg van de Chinezen die denken dat ze met hun geld alles mogen. ‘Maffia’, noemen marktkoopmannen ze. ‘Met hun goedkope troep overspoelen ze onze markten en ze stelen onze vrouwen.’ Bovendien is geen enkele Chinese investering een schenking. Het zijn dure leningen waarvan elk dubbeltje in drievoud moet worden terugbetaald.

In het enige café in Islamabad waar alcohol wordt geschonken hebben de bezoekers andere problemen aan hun hoofd. Sinds de regering van premier Imran Khan heeft aangekondigd het visumbeleid voor Chinezen te verscherpen, vrezen ze dat binnenkort ook de kroeg dichtgaat. Dan moeten ze hun drank weer bij de Pakistaanse drankmaffia kopen. Die vragen veel hogere prijzen dan de Chinezen.