Islamabad – Het klinkt enigszins merkwaardig, maar na een maand vasten moet een groot deel van de Pakistaanse elite en de hogere middenklasse op dieet om het overtollige gewicht dat werd opgedaan tijdens de ramadan er weer af te krijgen. Het verbreken van het vasten gaat al lang niet meer met een simpele verfrissing: een dadel, een snack en een glas limonade. De uitgebreide iftari buffets zijn vooral heel populair in de luxerestaurants en aan de rand van het zwembad van een vijfsterrenhotel. Na eerst de advertenties waarin lekkernijen in de aanbieding werden gedaan, volgt dan ook nu de promotie voor afslankproducten.

Voor de armen daarentegen is de ramadan vooral afzien. Al eten ze hun dagelijkse dhal en roti, linzen met brood. Op de markt vragen de koopmannen in deze heilige maand de gebruikelijke woekerprijzen voor fruit en groenten. Vlees is onbetaalbaar. De ondernemers doen de beste zaken tijdens de vastenmaand.

Voor de ‘ongelovigen’ en de religieuze minderheden is de ramadan een hel. Alle restaurants en cafés zijn overdag gesloten. Wie op straat eet, drinkt of rookt riskeert volgens de grondwet drie maanden gevangenisstraf. Deze strenge religieuze wet geldt ook voor niet-moslims.

‘Eid Mubarak’, een gezegende ramadan. Deze groet geldt dit jaar niet voor Chacha (oom) Gokal, een hindoe van in de zestig, in de provincie Sindh. Hij leeft in het Tharparkar District waar hindoes de minderheid vormen, maar waar ze uit respect voor hun moslimbroeders vasten. Chacha Gokal at buiten zijn huis een bordje rijst om 6.30 uur, veertig minuten te vroeg. De politie kwam en sloeg hem tot bloedens toe.

Volgens de activist Basharat Khokher is deze religieuze bepaling in strijd met de fundamentele rechten van de mens. De ramadan is een vrije keuze en geen verplichting. ‘Ik ben religieus en ik heb respect voor de ramadan. Het is niet de bedoeling dat je een ander slaat of afzet.’

Omar Bhatti, een student aan de Islamitische Universiteit, vindt daarentegen dat iedereen zich maar moet aanpassen. Wie eet op straat dient te worden gestraft. ‘Een compromis voor religieuze minderheden is niet mogelijk. Ze leven nu eenmaal in een islamitisch land en dienen onze regels te gehoorzamen.’ Eid Mubarak.