HILVERSUM – Het is vrijwel uitgesloten dat de verdachte van de moord op Fortuyn alleen heeft geopereerd. Dit heeft Fred Teeven, lijsttrekker van Leefbaar Nederland maar nu sprekend als officier van justitie ‘buiten dienst’ bij het parket in Amsterdam, zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof.

De verdachte, die nog altijd weigert een verklaring af te leggen, zou van tevoren het Mediapark in Hilversum hebben verkend, waar de aanslag is gepleegd. Volgens Teeven leert de ervaring dat criminelen dit vrijwel nooit alleen doen. ‘Het is ook bijna niet mogelijk dit alleen te doen.’ In een reactie zei het Openbaar Ministerie in Amsterdam het niet met Teeven eens te zijn.

Teeven zei ook dat de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) het extremisme van linkse milieugroeperingen te weinig heeft onderkend.

Aanhangers van de maandag vermoorde Pim Fortuyn richten hun woede nu op als links bekend staande organisaties en personen. In verscheidene steden en op internet zijn pamfletten verspreid, waarin de dood van Fortuyn in de schoenen wordt geschoven van Paul Rosenmöller, lijsttrekker van GroenLinks, en Wijnand Duyvendak, nummer vier op de kandidatenlijst van dezelfde partij en tot 1 maart directeur van Vereniging Milieudefensie.

‘Pim moest dood, Rosenmöller en de zijne wilde dat’, aldus de anonieme pamflettist, zich beroepend op ‘zéér betrouwbare bronnen’. ‘Ik weet nog wel een fanatieke linkse activist Riep Wijnand Duyvendak, en Paul smulde, en zei, neem maar contact op. En zo geschiede het’, aldus de planning van de moord op Fortuyn volgens het ‘in duizendtallen’ verspreide pamflet. Duyvendak zou volgens de pam flettist nauwe banden hebben met verdachte Volkert van der G., zelf behorend tot de radicale Vereniging Milieu-Offensief. ‘Het is gewoon een vuige, en smerige gore, visuele cirkel die continu linksom draait’, aldus het pam flet. Wijnand Duyvendak was zondag onvindbaar voor commentaar.

Vrijdagavond om een uur of tien zijn bij twee panden van het anarchistisch collectief Eurodusnie in Leiden de ramen ingegooid. Als reactie op de aanval verklaarde het collectief ‘geen enkele reden’ te zien ‘zich te distantiëren van de moord op Pim Fortuyn’. Het collectief acht zich op geen enkele wijze medeschuldig aan de moord, aldus een verklaring. Daarin noemt het de denkbeelden van Fortuyn nog ‘even abject’ als voor zijn dood en spreekt het zijn solidariteit uit met de Vereniging Milieu-Offensief.