China staat in de belangstelling. Dat is niet nieuw, zeker niet in het handelscircuit, maar de Nederlandse musea bleven daar nogal bij achter. Aangespoord door de Olympische Spelen komen er in het Groningeren het Drents Museumtentoonstellingen met als gemeenschappelijke titel Go China!Werk van Chinese avant-garde kunstenaars, onder wie Zhang Xiaogang, Fang Lijun en Yue Minjun, een tentoonstelling van hedendaagse Chinese kunst en een solo van een van China’s meest vooraanstaande kunstenaars, Ai Wei Wei, naar wiens ontwerp het Olympisch Stadion in Pekingwordt gebouwd. In het Drents Museum komt het terracotta leger van Xi’An.

Ook in het Drents Museum: Pieter Pander (1962). Zijn werk bevindt zich voornamelijk in particuliere collecties en het gebeurt niet vaak dat er een overzichtstentoonstelling van te zien is. De schilderijen van Pander zijn prachtig, vooral dankzij de combinatie van monumentaliteit en emotie. Zijn scheepswerven zijn stoer, zijn mensen ontroerend en zijn dieren zijn allebei. Er zijn veel schilders die koeien schilderen, maar wie de koeien van Pieter Pander heeft gezien, wil geen andere meer zien.

In het Larense Singer Museumkomen 150 werken van symbolistische kunstenaars als Odilon Redon, Camille Claudel en Maurice Denis uit de collectie van een grote Franse verzamelaar. Het zijn schilderijen die met grote fantasie alle mogelijke zielenroerselen willen uitdrukken door middel van symbolen. Ze tonen een wereld van dromen, visioenen, van het verlangen aan de werkelijkheid te ontsnappen. Daar komt bij dat de kunstwerken vaak prachtige lijsten hebben, door de kunstenaar zelf gemaakt.

info:

Schilders van de Ziel. Symbolisme in Frankrijk, 2 oktober 2007 t/m 27 januari 2008, Singer Museum, Laren.

Pieter Pander. Geen Bloemen, Schilderijen en tekeningen,
2 oktober 2007 t/m 6 januari 2008, Drents Museum, Assen.

Go China!,
Groninger Museum, Drents Museum, Assen.

foto credits:
Five Elements mountain
© Chi Peng / courtesy White Space Beijing
Alexander Ochs Galleries Berlin / Beijing
365 x120 / 280 x 92 / C print