Paus Franciscus tijdens een audiëntie bij het Tribunaal van de Romeinse Rota ter gelegenheid van de inhuldiging van het gerechtelijk jaar, Vaticaanstad, 27 januari 2022. © EPA

Rome – De constatering dat ook de ‘gepensioneerde paus’ Joseph Ratzinger (94) zich tijdens zijn jaren als aartsbisschop van het district München-Freising (1977-1982) schuldig heeft gemaakt aan het wegkijken van pedofilie-misdaden heeft een strategische reden. In het onderzoek van het advocatenkantoor Westpfahl, Spilker Wastl dat in opdracht van de Duitse kardinaal Reinhard Marx is uitgevoerd, wordt de paus-emeritus Ratzinger persoonlijk verantwoordelijk gehouden voor vier gevallen waar hij het typische ‘wegkijken en overplaatsen’ van de katholieke kerk op heeft toegepast.

Pas in 2019 zette de huidige paus Franciscus de bijl aan de wortels van het doofpot-systeem van zijn kerk. Hij ontving slachtoffers van misbruik in het Vaticaan en veranderde de regels van het canonieke recht, waardoor niet-handelen in geval van kennis van misbruikgevallen binnen de kerk strafbaar werd gesteld. Onder meer dankzij deze nieuwe regelgeving kwamen Spanje, Frankrijk en nu dus Duitsland met enorme rapporten over misbruik in die landen vanaf na de Tweede Wereldoorlog. Shockerende aantallen en slachtoffers die nu pas durfden te spreken, omdat er eindelijk een paus is die het wil horen.

Italië staat nog steeds in de wachtstand, en dat is de reden waarom de Argentijn Jorge Bergoglio alias paus Franciscus (85) zo hard heeft aangedrongen op nietsontziende actie uit Duitsland. Kardinaal Marx had op 4 juni 2021 zijn ontslag aangeboden aan de paus omdat hij zich medeverantwoordelijk voelde aan het Duitse misbruikschandaal dat uit de snelkookpan begon te barsten. De paus wees zijn ontslag af en spoorde Marx aan om een diepgaand extern onderzoek te laten uitvoeren, waarbij alle tegels gelicht moesten worden. Dat het risico erin zat dat ook zijn voorganger Ratzinger daarbij betrokken zou raken wist hij, maar dat moest dan maar. Een symboolfunctie offeren als laatste wake-up call voor Italië, waar de rooms-katholieke doofpot nog panisch in stand wordt gehouden, ondanks het feit dat juist Italië met schrikbarende onderdrukte getallen kampt.

Die bom, die moet ook barsten, en daarom is de beschuldiging aan het adres van Ratzinger een symbolische waarschuwing aan Italië. ‘Zowel Bergoglio als Ratzinger weet dat de rooms-katholieke kerk volledig veranderd uit deze catastrofe te voorschijn zal komen. De doctrine zal veranderen en het canoniek recht is al veranderd. Er zullen nog jaren nodig zijn, er zal nog veel meer pijn geleden worden, Bergoglio weet het, en Ratzinger weet het ook’, zegt de Italiaanse journalist Gad Lerner, expert in de materie.