Ik was met Gustaaf Peek in het Mauritshuis. Schuin boven De Stier van Potter hangt Paulus Potter zelf. Geschilderd door Bartholomeus van der Helst. Wat ik zo mooi vind aan dat schilderij is die rooie kop. Vrijwel nooit (ik ken er zelfs niet één) zie je een man met rood haar op een schilderij uit die tijd. Ik ben als roodharige altijd zeer gespitst op andere roodkoppen, die hebben onmiddellijk mijn speciale belangstelling. Ik kan me zo voorstellen dat een kleine vierhonderd jaar geleden rood haar nog gezien werd als slecht, als duivels, als verraderlijk. Ik vermoed zelfs dat mensen die rood haar hadden op schilderijen van een andere haarkleur werden voorzien. We vonden de twee schapen op De Stier trouwens beter dan de stier zelf.
Elders in het Mauritshuis hangen twee schilderijen met als bijschrift iets als ‘onwelkom nieuws’, zonder dat duidelijk wordt wat dat nieuws dan is. Beide nieuwsbrengers dragen een donderbus op de rug en de nieuwsontvangers zijn een man en vrouw. Hoogst onbevredigende en summiere uitleg, vond ook Gustaaf.
We stonden lang voor een schilderij dat vol met dieren was, het was niet van Hondecoeter maar van wie wel ontschiet me even, en we benoemden alle dieren. Dat was leuk, ik ontdekte twee hoppen, die soort zal in die tijd dus nog algemeen voorgekomen zijn. De schilders uit die tijd waren vooral erg slecht in krokodillen en panters. Die hadden ze natuurlijk ook nog nooit in het echt gezien, dus het is lelijk om te schrijven dat ze er slecht in waren. Eigenlijk waren ze erg goed in exotische dieren, hoewel de krokodil van Cuyp werkelijk onbeholpen is. De bloemstillevens, daar liepen we haastig langs, het fruit en de asperges van Coorte konden ons wel bekoren. Wij vertrokken, er kwam een grote groep al dan niet internationale schrijvers binnen. Die vinden dat natuurlijk leuk, al die Steens, Vermeers en Rembrandts in het echt. Gustaaf en ik hoorden ook bij die groep, maar toen even niet. Soms is het namelijk wel lekker om niet tot een grote groep al dan niet internationale schrijvers te behoren.