Zelf houdt ze bij hoog en bij laag vol dat ze een erfelijke bloedafwijking heeft. Met stapels rapporten die dat bewijzen vecht ze nu al jaren haar veroordeling door de Wereldschaatsbond voor de rechter aan.

Maar hoe geloofwaardig is Pechstein? Moeten we haar geloven omdat ze als hoofdagent van politie nu eenmaal beroepshalve altijd de waarheid dient? Moeten we onder de indruk zijn van haar slimme advocaten die voor haar het onderste uit de kan willen halen? Drieënhalf miljoen euro eisen ze als vergoeding voor de twee jaar dat Pechstein van wedstrijden was uitgesloten.

Ze is er ondertussen niet armer op geworden. De in de ddr opgegroeide atleet bewoont een mooi huis in het oosten van Berlijn en bezit een villa aan een meer op het Brandenburgse platteland. Maar die rijkdom zal voor een deel ook te maken hebben met haar vriend, Matthias Grosse, voormalig ddr-militair, tegenwoordig ondernemer in onroerend goed.

Grosse, voor wie Pechstein drie jaar terug van haar eerste echtgenoot scheidde, gedraagt zich als haar waakhond. Ook in de ijsstadions, waar hij zich toegang tot het middenterrein heeft verschaft. Collega-schaatsers klagen over Grosse’s intimiderende gedrag en hebben de schaatsbond verzocht zijn accreditatie in te trekken.

Om te voorkomen dat haar ex-man zich aan haar spullen vergrijpt, heeft Grosse twee Hells Angels ingehuurd om de Brandenburgse villa te bewaken. De twee blijken door de politie verdacht te worden van poging tot moord op een voormalige Angels-baas. Bij de razzia die de politie ondernam op zoek naar bewijsmateriaal werd ook Pechsteins villa uitgekamd.

‘Hells Angels? Hoe bedoelt u? Ik weet van niets’, antwoordde Pechstein op vragen van een journalist. En ze hield dat ook vol nadat zij met een door haarzelf ondertekende verklaring werd geconfronteerd waarin ze de twee motorclubleden vrije toegang tot grondstuk en villa verleende en vrij gebruik van de daar gestalde auto toestond.

Dat Pechstein geen lieverdje is, wist men in Nederland al sinds de onsmakelijke ruzies met haar eeuwige concurrente Anni Friesinger-Postma. En nog steeds is Pechstein de schrik van haar collega’s. In de pers maakt ze hen uit voor watjes. Er zijn nog maar weinig vrouwen die met haar een ploegenachtervolging willen rijden. Haar bloedafwijking schenkt de inmiddels 41-jarige Pechstein wel onvermoede krachten. Ze maakt een goede kans om op Poetins Olympische Winterspelen in Sotsji een volgende medaille te halen.