Het is niet voor het eerst dat Peper zich met Neêrlands internationale betrekkingen bemoeit. Eind april 1980 bezocht hij als afgevaardigde van het PvdA-bestuur Suriname. Na de coup van februari dat jaar wilde Peper eerst een fact finding mission om genuanceerd over de nieuwe Surinaamse situatie te kunnen oordelen. Hij ging op bezoek bij Bouterse, die korte tijd later tot opperbevelhebber van het leger werd benoemd, en oordeelde positief over de militaire machtsgreep. Pronk - toen ook al minister van Ontwikkelingssamenwerking - had zich fel tegen de coup uitgesproken.
Peper, de warmhouder van verkilde internationale relaties. Peper, de diener van het landsbelang. Of Peper, de sollicitant voor een vrijkomende ministerspost? (kw)
Redactioneel
Peper weet het beter
Vorige week brachten de Rotterdamse burgemeester Peper en zijn echtgenote, oud-minister Kroes, een bezoek aan hun vriend Habibie, de nieuwe Indonesische president. Voor zijn vertrek had Peper nog even met minister van Buitenlandse Zaken Van Mierlo gebeld. ‘Wat hier gebeurt, is overweldigend’, meldde Peper korte tijd later vanuit Jakarta. Hij bepleitte meteen de hervatting van de ontwikkelingssamenwerking die in 1992 door Indonesië werd beëindigd nadat minister Pronk zich kritisch had uitgelaten over het bloedbad dat het Indonesische leger in Oost-Timor had aangericht.
www.groene.nl/1998/31