Zondag 14 april 2013, 15.00 uur

Performance Job Koelewijn op het Museumplein voor heropening Rijksmuseum

In het kader van de heropening van het Rijksmuseum vindt op zondag 14 april een performance plaats van kunstenaar Job Koelewijn, getiteld Op handen gedragen. Love in geometrical order. Samen met 720 Amsterdamse scholieren en de Zuid-Afrikaanse massachoreografe Penny Jones, bekend van openingsceremonies van onder andere de Olympische spelen en de Africa Cup, is Op handen gedragen een massale liefdesbetuiging aan de kunstwerken in het Rijksmuseum.

Medium imageproxy.mvc

De scholieren draaien in wervelende bewegingen borden boven hun hoofd waardoor vanuit de lucht steeds een nieuw fragment van een meesterwerk uit het Rijksmuseum zichtbaar wordt. Deze afbeeldingen verbeelden ieder op een andere manier de liefde. Sinds de start van de verbouwing heeft een hele generatie het Rijksmuseum nooit in zijn volle glorie gekend. Door deel te nemen aan deze spectaculaire performance verbinden de scholieren zich met het vernieuwde museum.

De performance start om 15.00 uur, duurt 3 minuten en wordt vier keer opgevoerd. Vanuit een hoogwerker wordt gefilmd zodat het publiek op het Museumplein live de beelden op een scherm kan volgen.


Beeld: Try Out 7 april 2013, Montessori Lyceum Amsterdam, foto: Vika Ushkanova