Moskou - Om de een of andere reden weten onze Moskouse bovenburen van Geert Wilders en Nederlands ‘grote probleem’ met moslims. Dat is curieus. Ze kennen geen ministers van hun eigen regering. Poetin en Medvedev wel natuurlijk. Hen niet kennen is ondoenlijk. Dag in, dag uit knippen de Knabbel en Babbel van het Kremlin linten en ontvangen ze hoogwaardigheidsbekleders - alles uitgelicht in alle journaals. Overige politici sukkelen anoniem om dit circus heen. Alleen de grootste clowns steken boven het op Poetin-hoogte afgesneden maaiveld uit. Dus Russen weten weinig van politiek, want de kennis dient geen nut.
En ook van Nederland weten Russen niet meer dan dat Peter de Grote er ooit logeerde en dat aan de bomen voetbaltrainers groeien. Een land met de omvang van een stevige Russische vijver vinden ze hilarisch. Waarom beginnen mijn bovenburen dan over Wilders en ons ‘grote probleem’ wanneer we in hun datjsa aan het zuipen zijn?
De Rus was van oudsher goed in joden plagen. Maar net als in Nederland is antisemitisme hier tegenwoordig minder salonfähig. Geen nood, vreemdelingen genoeg. Al een paar honderd jaar woedt oorlog in het zuiden van het Russische rijk. Daar wonen allerlei mensen die graag hun eigen gang gaan en dat heeft Moskou - of daar een tsaar, een bolsjewiek of een nationalist huisde - nooit bekoord. Toevallig is een deel van die opstandige types moslim. Daar komt een serie aanslagen van de afgelopen jaren bij, die allemaal aan moslim-extremisten worden toegeschreven - niet allemaal terecht, maar dat doet aan de opwinding niets af. En dan is er nog de onhebbelijke gewoonte van veel Oezbeken, Tadzjieken en Kazakken om voor weinig geld werk te doen waar anderen geen zin in hebben. Deze gruwelen bijeen houden het beeld van een permanente invasie sluimerend actief. Wanneer nodig kan het regime daar een beroep op doen. Eén opmerking van Poetin dat banen er natuurlijk voor de Russen zijn en ondanks de recessie voelt iedereen zich een stuk beter.
Zo nam het stadsparlement dit jaar een gedragscode aan om inburgering te vergemakkelijken. Kern was de plicht om Russisch te praten, het verbod op klederdracht en het verbod op het kelen van dieren. Niet dat er arbeidsmigranten zijn die geen Russisch spreken of dat men djellaba-gewijs op kamelen door de straten raast. Laat staan dat migranten genoeg geld verdienen om slachtvee aan huis te bestellen. Maar het bestuur liet weer even zijn spierballen zien. In die context is het logisch dat de televisiejournaals, die allemaal regeringsgezind zijn, aandacht besteden aan de opkomst van Wilders. De boodschap is: onze problemen zijn ook de problemen van Nederland. Ondertussen vermoorden skinheads hier wekelijks migranten, meestal met een moslimachtergrond. De politie doet er zelden wat aan. Onze bovenburen vinden dat natuurlijk ook een schande. Maar dat de overheid niet deugt is wat hen betreft een minstens even oude wijsheid als dat de migrant niet deugt. Het begint aangenaam vertrouwd te klinken.