De Groene Vork is een tienjaarlijkse prijs, die De Groene Amsterdammer in het leven heeft geroepen om in de kunstjournalistiek meer aandacht te genereren voor de kwaliteit van theaterrestaurants. Dat is hoogst noodzakelijk meent de jury: ‘Waarom wordt er wel geschreven over De Kersentuin, maar nooit over de kersentaart? Dat vinden wij vreemd. Als theaterbezoek een totaalbeleving wordt, is het dan niet logisch dat niet alleen de voorstelling, maar ook de culinaire omlijsting van een avondje uit?’
Wat verwacht De Groene Amsterdammer van een theaterrestaurant? Goede wijn en lekker verzorgd eten vanzelfsprekend, evenals een vriendelijke en adequate bediening, die zonder vragen snapt dat de tijd van haar gasten beperkt is - de voorstelling wacht immers op niemand. Daar komt bij dat een theaterbezoek een extra spanning heeft - eentje die je in musea niet hebt - omdat de artiesten, de musici, de regisseurs, de acteurs, zelf fysiek aanwezig zijn. Welk kippenpootje smaakt niet lekkerder in het aangezicht van Barry Atsma’s lamsrack of Halina Reijns lendenen?
Het levert een twee eervolle vermeldingen en één absolute winnaar op. De eervolle vermeldingen gaan naar De Zindering (Stadsschouwburg Utrecht) en Restaurant Filmhuis Den Haag. De absolute winnaar is dit jaar restaurant Applaus, in het Agora theater in Lelystad. Een gekonfijt duivenpootje, tartaar van duurzaam gevangen albecore tonijn met Japanse zeewiersalade en wasabimayonaise, lamsrack met eigen jus en dubbelgedopte tuinbonen, schol met venererijst en truffelsaus en een slotakte van goed gebrande vanillecrème met huisgedraaid vanille-ijs bezorgden Applaus de eerste plaats.
Het zomernummer van De Groene Amsterdammer ligt vanaf donderdag 21 juli in de winkel.