Barcelona – Door de staking van het beveiligingspersoneel op de luchthaven van Barcelona, na twee weken van tergende stiptheidsacties aan de bagagescanners en de beveiligingspoortjes hebben inmiddels zo’n duizend reizigers hun vlucht gemist. ‘Wilt u nog even terug en opnieuw door het poortje gaan? En dan graag alles uit uw tas halen en apart in de plastic bakjes leggen? Dankuwel.’
Wie is verantwoordelijk voor de chaos? Het lijkt een gewoon arbeidsconflict. Het personeel van beveiligingsbedrijf Eulen, een multinational uit Madrid, klaagt al enige tijd over lange werkdagen en een beroerd salaris. Negenhonderd euro, probeer daar maar eens een flatje van te huren in Barcelona. Als het je lukt kun je daarna meteen door naar de voedselbank.
Opdrachtgever van Eulen is Aena. Dit staatsbedrijf beheert alle 46 Spaanse luchthavens centraal vanuit Madrid en is dus de eindverantwoordelijke voor de chaos in Barcelona. Desondanks weigerde Aena om zich met het conflict te bemoeien. De Catalaanse regioregering had daar van meet af aan, tevergeefs, op aangedrongen. Ook de regering in Madrid bleef met de armen over elkaar zitten. Vanaf zijn vakantieadres verlangde woordvoerder Enric Millo via Twitter ‘geduld’ van de passagiers.
Pas na twaalf dagen ging Aena voor het eerst om de tafel zitten met Eulen, het stakingscomité en de Catalaanse regering als bemiddelaar. Maar al snel bleek dat zowel Eulen als Aena onderhandelaars naar Barcelona had gestuurd zonder enige beslissingsbevoegdheid. ‘Om de haverklap moesten ze naar Madrid bellen om te overleggen met hun bazen’, zei de Catalaanse minister van Arbeid en Sociale Zaken. Weinig Catalanen geloven dat de Spaanse regering en Aena net zo laks zouden optreden als de problemen zich op de luchthaven van Madrid voordeden.
Dit voorjaar kreeg Barcelona-El Prat ook al te maken met extreme wachttijden. Dat kwam door de invoering van een strengere Europese richtlijn voor paspoortcontroles. Die gold natuurlijk voor alle Spaanse luchthavens, maar alleen in Barcelona brak de pleuris uit en moesten reizigers twee tot drie uur in de rij staan. Blijkbaar was Binnenlandse Zaken alleen hier vergeten extra agenten in te zetten. Domme pech of toch een beetje een straf voor het referendum over onafhankelijkheid op 1 oktober?