De plaatsen waarop mensen leven: het huis dat ons beschermt, de auto waarin we ons verplaatsen, de wereldbol waarop we rondlopen, bepalen wie we zijn. Dat is, zo stelt Sloterdijk in vrijwel al zijn boeken, door de westerse cultuur en filosofie te vaak verwaarloosd. Maar wie zijn mensen dan op al hun plekken? Hoe handelen ze daar, wat is hun levensethiek?

In Je moet je leven veranderen geeft Sloterdijk het antwoord: de mens is allereerst een wezen dat niet met het leven zoals dat gegeven is, genoegen neemt. Mensen oefenen zich voortdurend om hun leven te veranderen en daarmee zichzelf te herscheppen. Dat kan de mens niet uit zichzelf: hij moet zich overgeven aan rituelen, oefening en training, samen met anderen. Zo wordt ethiek tot ‘menstechniek’.

Sloterdijk presenteert in zijn onnavolgbare vertelstijl de geschiedenis van deze technieken die de mens tot mens maken en hem in staat stellen op gezette tijden boven zichzelf uit te stijgen en het onwaarschijnlijke te bereiken. De zogenaamde ‘terugkeer van de religie’ in onze tijd is volgens hem niets anders dan de terugkeer van de ‘antropotechniek’.

Sloterdijk verkreeg wereldwijde vermaardheid met zijn Kritiek van de cynische rede (1984). Je moet je leven veranderen is het concrete, praktische vervolg op Sloterdijks befaamde trilogie Sferen.

Voertaal: Duits. ** Interviewer: **René ten Bos. Moderator: Tiers Bakker.

Locatie: Felix Meritis Amsterdam

Aanvang: 20:00, inloop: 19.30 uur

Toegang: € 10,- | Korting (studenten/ CJP): € 7,50