Russen houden van moppen, je moet er altijd aan geloven op etentjes waar gesprekken niet op gang willen komen. De laatste jaren worden er veel moppen verteld over ‘Nieuwe Russen’. ‘Een Nieuwe Rus komt op een dag thuis met een Afrikaanse zuigeling. “Wat moeten we daar nou weer mee?” vraagt zijn vrouw. “Ach, als hij opgroeit kan hij de kinderen Engels leren.”(’ Die moppen worden nog het vaakst verteld door Nieuwe Russen zelf, die niet vies zijn van zelfspot. Zo is de porseleinfabriek Gzjel begonnen met de productie van beeldjes van de nouveau russe. Vroeger maakten ze pioniers-met-hondje, Rood-Frontsoldaatjes-met-geweer, kolchozearbeiders-met-are. De prijzen voor een porseleinen nieuwe Rus-met-Versaci-hemd-en-mobiele-telefoon liggen zo hoog dat alleen de afgebeelden zichzelf cadeau kunnen doen aan hun evenbeelden.
Veel moppen over nieuwe Russen draaien om het volgende thema: Mercedes 600 wordt geramd door Zaporozjets. Een Zaporozjets is het lulligste Russische autoo*…utotje…tje ooit geproduceerd; het lijkt gemaakt van golfplaat en er zit een soort brommermotertje in. Meestal zijn de trotse eigenaars gepensioneerde mannetjes die er aardappels van hun datsja’s mee vervoeren. Een Zaporozjets die een Mercedes ramt, dat vinden Russen erg grappig, want dat kan natuurlijk helemaal niet. Als dat echt zou gebeuren dan zou er niets meer overblijven van het gepensioneerde mannetje achter het stuur, niet zozeer als gevolg van de aanrijding maar vanwege de maatregelen van de eigenaar van de Mercedes. Hoe duurder de wagen die je bestuurt, des te meer je het recht in eigen hand mag nemen.
Nu mijn mop, die ik vandaag zag gebeuren op de Moskovski Prospekt: Voor het stoplicht snijdt een eenvoudige Lada 1200 de pas af van een Chevrolet-terreinwagen. De Lada heeft vreemd genoeg zwartgetint glas. De Chevrolet heeft dat ook, maar dat is natuurlijk niet vreemd. Uit de Chevrolet stapt een opgeblazen, woeste Nieuwe Rus. Hij stapt naar de Lada, trapt de spiegel van het portier en keert terug naar de terreinwagen. Stilte, het stoplicht staat nog steeds op rood. Plotseling vliegen alle vier de portieren van de Lada open. Uit het autootje springen vier politieagenten, ze stormen op de Chevrolet af en slaan met ijzeren pijpen alle ramen in. Daarna stappen ze in de Lada en rijden weg.
Er is nog gerechtigheid in dit land.