Van Picasso wisten we al dat hij vriendinnen had en dat hij communist was, nu meldt de Volkskrant dat hij zijn beroemde Guerníca al geschilderd zou hebben vóór de aanval op het stadje plaatsvond. Uit de abstracte afbeelding zou derhalve helemaal geen antifascistische tendens blijken, hij heeft het alleen maar Guerníca genoemd. Een in Luxemburg verschijnend kunsttijdschrift Artium zou dat allemaal glashard aantonen…
Het klinkt nogal fantastisch. Artium blijkt nergens in Nederland te krijgen, maar de Universiteit van Luxemburg stuurde me een kopie van het artikel. Inderdaad kreeg Picasso al in januari 1937 een opdracht van de Republikeinse regering van Spanje voor een muurschildering in het Spaanse paviljoen op de Wereldtentoonstelling van 1937 in Parijs. Inderdaad maakte hij daar al schetsen voor in april 1937. Die zijn nogal onduidelijk. Een schildersezel, een vrouwelijk model, een gebalde vuist met hamer en sikkel. Misschien wilde hij de lakse houding van de in Frankrijk wonende kunstenaars hekelen.
Maar na het bombardement op Guerníca op 26 april gooide hij zijn ontwerp volkomen om en schilderde hij de wanhoop na de verwoesting van die stad. Abstract is zijn Guerníca al helemaal niet. Wel politiek geïnspireerd. Duitse en Italiaanse vliegtuigen hadden de stad verwoest. Picasso en de Republikeinen hoopten dat dit de ogen van Engeland en Frankrijk zou openen voor de wandaden van de franquisten en hun bondgenoten.
Goed, Picasso was een communist, maar waar haalt de Volkskrant de rest van die modieuze onzin vandaan?