Het Stedelijk Museum Amsterdam gaat aan zijn suikerooms laten zien dat het een echte blockbuster kan organiseren, en met Andy Warhol: Other Voices, Other Rooms (vanaf 12 oktober) moet dat kunnen lukken, zou je denken. Boijmans Rotterdam volgt zijn Dali- en Schwitters-tentoonstellingen met Vreemde dingen: Surrealisme en design(vanaf 29 september) over de invloed van de surrealisten op design, mode, film, architectuur en reclame. Dat voelt op voorhand een beetje als déja vu (weer die Marilyn Monroe-lippen-bank?) en dat heb ik ook bij de Barcelona 1900-tentoonstelling in het Van Gogh Museum (vanaf 21 september). Misschien ligt de Gaudí-show in de Kunsthalvan 2005 nog te vers in het geheugen. Die Kunsthal, overigens, biedt een overzichtstentoonstelling van Jean Tinguely (Alles beweegt! Vanaf 10 oktober). Ook déja-vu, maar dan anders. De fameuze Tinguely-tentoonstelling Bewogen beweging uit 1961 behoort immers tot de keerpunten in de geschiedenis van de moderne kunst in Nederland.
Dan de delicatessen. Niet te versmaden lijkt mij Ordrupgaard: Van Courbet tot Købke (Gemeentemuseum Den Haag, vanaf 25 augustus), alleen al omdat er werk van Vilhelm Hammershøi te zien zal zijn. Vaut le détour. De grote portrettententoonstelling uit de National Gallery komt naar het Mauritshuis(Hollanders in beeld: Portretten uit de Gouden Eeuw,vanaf 13 oktober), en de Hagenaars voegen er het allerbeste portret dat Rembrandt ooit maakte, Jan Six (1656) aan toe. Dat is een echte buitenkans, want dat hangt doorgaans bij de familie Six in de voorkamer, en daar loop je niet zomaar binnen. Verder nog: Maria Sibylla Merian & Dochters: Vrouwenlevens tussen kunst en wetenschap (Rembrandthuis, Amsterdam, 23 februari t/m 18 mei 2008) en Louise Bourgeoisin Tate Modern, Londen, de eerste overzichtstentoonstelling in twaalf jaar van de fameuze Franse beeldhouwster (geboren 1911). Vanaf 10 oktober.

Ten slotte: de grote architect P.J.H. Cuypers (1827-1921) in [Cuypers: Architectuur met een missie](http://www.nai.nl/nl/agenda/activiteiten/cuypersnl.html)_ (NAi Rotterdam, vanaf 22 september). Eindelijk een overzichtstentoonstelling van de visionaire, veelzijdige architect en zijn extreem lange carrière. Dat moet wel een visuele ervaring van de bovenste plank worden, maar ik ben ook heel benieuwd hoe Cuypers’ omstreden stellingname over de betekenis van architectuur voor de gemeenschap nu klinkt, in de zouteloze stedebouwkundige vinex-ketelmuziek van vandaag.

Beelden: NAi, Rotterdam