Het gevolg is dat nu mijn gehele lichaam, van mijn tenen tot en met mijn nek, verkrampt is. Elk spiertje is geforceerd, zo lijkt het wel. Goed zo, dan ben ik er in een keer weer doorheen en kan ik de rest van de zomer doorgaan. Het is in het geheel niet interessant en in een dag over. Eigenlijk is het wel een lekker gevoel. Je weet dat je je hele lichaam hebt gebruikt, het doet het nog.
Het hulsje wordt oud, maar het binnenste niet. In de tram terug naar huis zat hol/een aantal kinderen van een jaar of twaalf, dertien. Een beetje pesterige pubers, brutaal, provocerend, maar gewoon kinderen in allerlei kleuren.
Zorgelijk bedacht ik dat deze kinderen vanaf 1 juni aanstaande zonder toestemming van ouders of voogd een identiteitsbewijs kunnen aanvragen. Dat staat in de nieuwe wet die door het parlement is aangenomen.
Kinderen vanaf twaalf jaar moeten zich vanaf 1 juni kunnen legitimeren als ze in een situatie terechtkomen die daarom vraagt. Zwartrijden in het openbaar vervoer, rellen, verdacht worden van vandalisme of kleine criminaliteit: identificatieplicht.
Hoe zal de politie daarmee omgaan? Ik heb nog geen ambtsinstructie gezien die dat voorschrijft. Voetbal door een raam geschopt door een stel op straat spelende kinderen, wat dan? Een verkeersovertreding, wat dan? Bij een relletje staan te kijken of erin geduwd worden, wat dan? Weten ouders en jongeren dat vanaf 1 juni die identificatieplicht vanaf twaalf jaar geldt? Wie gaat het legitimatiebewijs betalen? De twaalfjarige?
Spierpijn van het rennen, dat zal wel meer gaan voorkomen als je geen legitimatiebewijs hebt en je ziet een smeris op je afkomen.