Paramaribo – Detailfoto’s van de penis van een gonorroepatiënt of van een vagina vol genitale wratten leiden in Suriname tot Kamer­vragen en een kleine regerings­crisis. Aanleiding van het conflict zijn onlangs in Nederland aangeschafte biologieboeken voor de eerste klas van het secundair onderwijs. Geen overbodige luxe: schoolboeken in Suriname zijn oud. De regering van president Desi Bouterse trok daarom meer dan acht miljoen euro uit om achterhaald lesmateriaal te vervangen.

Zo was het onderdeel biologie dringend aan verandering toe. Een uitgeverij in Den Bosch sleepte het contract binnen en mocht een lading handboeken van hun onderwijsmethode ‘Biologie voor Jou’ sturen. In die boeken komt uiteraard ook seksuele voorlichting aan bod; geen overbodige luxe in een land dat per hoofd van de bevolking twaalf maal zo veel aidspatiënten telt als Nederland.

Toch trokken enkele ouders sneeuwwit weg toen ze door het nieuwe lesmateriaal van hun kroost bladerden. Niet lang daarna bereikte een verontwaardigde brief het parlement. ‘Seksuele handelingen als “pijpen” en “beffen” worden met naam en toenaam beschreven. In de Nederlandse cultuur zijn die woorden misschien gangbaar, maar niet in Suriname. Vroeger waren het bovendien lesboeken met plaatjes, nu staan er foto’s in’, klonk het.

De klacht kreeg bijval van de Partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid, een zusterpartij van de Nederlandse ChristenUnie. ‘De boeken hebben een zeer liberale inslag en passen niet in onze multiculturele samenleving. Hier doen wij dingen op een andere manier’, zei partijvoorzitter Breeveld. De rest van de oppositie beschuldigde de regering-Bouterse van het verspreiden van pornografie, waar in Suriname twee maanden celstraf op staat.

Die regering ruziet intussen openlijk over wie schuldig is aan de zogeheten miskoop: het ministerie van Onderwijs of het kabinet van de vice-president, dat de boeken heeft betaald. Beide verwijten elkaar de lesmethode overhaast te hebben gekocht. De jongere generatie Surinamers lijkt veel minder problemen te hebben met de nieuwe biologieboeken. Op sociale media wordt bijna eensgezind gesproken over de mogelijke voordelen van de confronterende foto’s. ‘Op school is er amper seksuele voorlichting, maar we verbazen ons vervolgens wel over het hoge aantal tienerzwangerschappen en soa’s. In Suriname is praten over seks nog steeds taboe. Dat gedeelte van onze cultuur moet veranderen, en dat mag best al op de schoolbanken beginnen.’