Ik kijk uit naar de nieuwe roman van Anjet Daanje. Haar vorige roman, Gezel in marmer, dateert al weer van een paar jaar geleden, maar staat me nog helder voor de geest. Een sterke kunstenaarsroman over jaloezie, originaliteit en plagiaat, waarvan ik nooit heb begrepen dat die niet in aanmerking is gekomen voor een literaire prijs. Op haar website lees ik dat ze ook scenario’s schrijft, en dat een televisieserie van haar hand, De geheimen van Barslet, vanaf voorjaar 2012 te zien zal zijn op tv. Haar nieuwe roman, die in januari bij Thomas Rap verschijnt, heet Delle Weel, en als ik lees waarover het gaat word ik alleen maar nieuwsgieriger. Delle Weel is de naam van een personage uit een televisieserie, een chef-kok wier restaurant ten onder dreigt te gaan. De actrice die haar speelt, de schrijfster die de intrige bedenkt, de vrouw voor wie Delle Weel model heeft gestaan: Daanje vervlecht hun levens in een roman die uiteindelijk over de steeds meer vervagende grens tussen fictie en werkelijkheid handelt. Klinkt goed. Maar wel nog wachten tot januari.
Gelukkig al in september verschijnt De onvoltooide van Florette Dijkstra. Ook al over een schrijfster en haar personages, geïnspireerd op het leven van Anna Blaman die, zo meldt uitgever Querido, precies vijftig jaar geleden overleed. Mooi pikant gegeven: schrijfster sterft, haar vrienden en geliefden, die zich geportretteerd zien in haar werk, moeten beslissen wat ze met haar laatste roman doen.
En de vlag gaat uit als de definitieve biografie van Elsschot verschijnt, van Vic van de Reijt. Elsschot: Leven & werken van Alfons de Ridder verschijnt in december bij Athenaeum-Polak & Van Gennep. Elsschot, behalve onverminderd krachtig schrijver, was een vos, uiterst bedreven in het uitwissen van zijn streken. Ik ben erg benieuwd hoe vindingrijk zijn biograaf zich betoont.