Rome – Giorgia Meloni kan hem nog niet hebben gezien, want Pinocchio van regisseur Guillermo del Toro gaat pas vanaf 4 december in de Italiaanse bioscopen draaien, terwijl hij in Nederland al een week te zien is. Maar het gaat geen leuke verrassing worden voor de nieuwe post-fascistische premier om het ultieme Italiaanse verhaal van de levende houten pop Pinocchio op deze manier verfilmd te zien. Want de Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro (tweevoudig Oscar-winnaar in 2018 voor The Shape of Water) heeft de klassieker van Carlo Collodi uit 1883 verplaatst naar het Italië van de jaren dertig van de vorige eeuw, toen het fascisme zijn hoogtijdagen vierde.

Del Toro was altijd al van plan om zijn stop-motionpoppenanimatie van Pinocchio tijdens het fascistische regime te laten spelen, maar dat er nu werkelijk sinds een maand weer een post-fascistische Italiaanse regering aan de macht is, lijkt bijna ongelooflijk toeval. Of het gaat om dingen aanvoelen die in de lucht hangen, iets wat kan gebeuren bij artiesten van het kaliber van Del Toro. ‘Want het zijn weer de tijden om ons af te vragen of we marionetten aan touwtjes willen zijn, of echte mensen’, zei Del Toro in 2018, toen Netflix de rechten van zijn toen al tien jaar (!) durende peperdure stop-motionproductie overnam van Amazon. Pinocchio was het verhaal dat Del Toro het allerliefst wilde maken om redenen die veel met zijn eigen Mexicaanse kindertijd te maken hebben, heeft hij altijd gezegd.

De strijd tussen blinde gehoorzaamheid en het leven op eigen kracht ontdekken – dat is waar het verhaal van de stoute marionet Pinocchio over gaat. En voor Del Toro wordt de blinde (en dus levensgevaarlijke) gehoorzaamheid door het fascisme vertegenwoordigd, daarover geen twijfel. De vondst om ‘Mangiafuoco’, de baas van het marionettentheatertje, eruit te laten zien als de gruwelijke Donald Sutherland uit Bertolucci’s Novecento is een dubbele knipoog voor de kenner van de Italiaanse cinema. Bertolucci’s fascist Attila is de ultieme vertegenwoordiging van het Kwaad. Del Toro voert hem op als de walgelijke Sutherland met bontkraag die Pinocchio ontvoert en uitbuit, in katzwijm voor ‘Il Dolce’ die komt voorglijden in een enorme slee en eruitziet als een potsierlijke bulldog op korte pootjes. Nee, Pinocchio wordt geen leuke verrassing voor Giorgia Meloni.

Vanaf 9 december op Netflix