Niet alleen de supporters van Feyenoord ontbraken zaterdagavond in Arnhem. Ook het bestuur, het management en de businessclub van Feyenoord weigerden uit protest de uitwedstrijd tegen Vitesse bij te wonen, lees ik in de Volkskrant. Als het waar is, wil ik de leiding van Feyenoord feliciteren met deze daad van verzet.

Wat was het geval? Feyenoord heeft reglementair recht op twaalfhonderd kaarten voor zijn supporters. Maar de zogenoemde lokale driehoek in Arnhem, bestaande uit gemeente, politie en justitie, kon slechts openbare orde garanderen als Feyenoord met negenhonderd supporters zou komen. Nou zijn de sup porters van Feyenoord zoals wij weten de zogenaamde watjes in supportersland. Net als bij onze vrienden van Ajax moeten we wel heel ver in de geschie denis teruggaan willen we ons een incident met deze supporters herinneren. Oké, als Ajax en Feyenoord kampioen worden, dan worden het Leidseplein en de Coolsingel verbouwd. Maar dan heb ik het niet over echte supporters, dat is het gajes dat zich supporter noemt.

Daarom is het heel goed dat de leiding van Feyenoord eens een daad van solidariteit met zijn supporters stelde. Er is immers al enige maanden niets gebeurd, ja, er is al een paar maanden geen trein of binnenstad verbouwd.

Met het ontbreken van incidenten heeft de leiding van Feyenoord overigens niet zo veel te maken. Dat komt voor een groot deel op het conto van de supportersvereniging van Feyenoord, die zelf het initiatief heeft genomen een halt toe te roepen aan verbaal geweld als «Hamas, Hamas, alle joden aan het gas». Maar dat terzijde.

Het heldhaftige optreden van de leiding van Feyenoord is geen primeur. Bestuur en directie van Ajax gingen Feyenoord een jaar geleden voor, toen uitgerekend Heerenveen begrip vroeg voor een op handen zijnde verbouwing. Het was de gedenk waar dige 24 oktober 2001 dat de leiding van Ajax in Ajax-shirt plaats nam in het verder lege vak voor de supporters van de bezoekers, uit solidariteit met de thuis gebleven aanhang. Heerenveen won met 5-1, Vitesse ontnam Feyenoord zaterdag twee punten.

Dat is eigenlijk de enige smet op genoemde solidariteitsacties, dat de spelers van Heerenveen en Vitesse op het veld geen enkel begrip toonden voor het pionierswerk van de besturen van de grootste clubs van Nederland.