Het operaseizoen begint na bijna twee seizoenen coronarust sterk. Het Haagse Opera2day staat bekend om originele, verrassende, rare operaproducties, maar meestal in theaters zoals de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Nu spelen ze op het in 1934 geopende Quarantainestation Heijplaat acht keer per dag de locatievoorstelling Quarantaine eiland, waarin aangrijpende verhalen en liederen over epidemieën en plagen uit vervlogen tijden tot leven komen, terwijl je wandelt op deze bijzondere plek in de Rotterdamse haven. Een aanklacht en wanhoopskreet. Dirigent Hernán Schwartzman; regisseur Davy Pieters.

Ook De Nationale Opera maakt een verrassende start van het nieuwe seizoen: de spannende opera Der Zwerg van Alexander Zemlinksy uit 1922 naar een sprookje van Oscar Wilde over de onmogelijke liefdesrelatie tussen een prinses (sopraan Lenneke Ruiten) en een dwerg (tenor Clay Hilley). De opera gaat over anders-zijn en de weigering de ander in dat anders-zijn te respecteren. Regisseur is filmer Nanouk Leopold, die hiermee haar debuut maakt in de opera.

Dirigent is de nieuwe chef-dirigent van De Nationale Opera Lorenzo Viotti. Die komt in dezelfde week ook nog als dirigent met een heel ander project: Missa in tempore belli, een ontmoeting van muziektheater, dans, elektronische composities en video. De mis in tijden van oorlog, ook wel de Paukenmesse, van Joseph Haydn wordt geënsceneerd door de Tsjechisch-Zwitserse Barbora Horáková, die ook het decor ontwerpt. Op de muziek van Haydn wordt elektronisch gereageerd door de Zwitsers-Israëlische componist Janiv Oron met live gecreëerde dreigende geluiden, beats en effecten die een tegenwicht zullen bieden tegen het rotsvaste geloof van Haydn. Hoofdrollen zijn er voor het Koor van de Nationale Opera, sopraan Janai Brugger, mezzosopraan Polly Leech, tenor Mingjie Lei en bas-bariton Johannes Kammler. De Spaanse choreograaf Juanjo Arqués van Het Nationale Ballet levert met negen dansers op een andere manier commentaar op de contrasten die in de regie centraal staan.

Quarantaine eiland, 25 t/m 29 augustus, opera2day.nl; Der Zwerg, 4 t/m 18 september; Missa in tempore belli, 6 t/m 21 sept.; dno.nl