Goed, ik neem aan dat iedereen op een andere manier een einde maakt aan het maken van plannen. Deze hier vloekt een uur of wat om daarna voorlopig te zwijgen, deze hierzo zingt een samenvatting van alle plannen en weet na verloop van tijd alleen nog iets van het refrein, die daar koopt enorme hoeveelheden voedsel en drank om zich met kracht en overgave in het uitvoeren van de plannen te kunnen storten, die daarzo zint vooral op methoden om zekerheid te verkrijgen omtrent kaartjes voor gezellige concerten.

Er is vermoedelijk ook iemand die behoefte heeft aan een groots en lang essay dat hem vertelt wat er waardeloos aan zijn plannen is, en wat fenomenaal. Die woorden nodig heeft, woorden van een ander of woorden van hemzelf, woorden die beslissend zijn, woorden die een of andere mate van samenhang vertonen, woorden die hem belangrijke dingen bijbrengen, woorden die hem, die aan weerszijden van de tafel pingpongt, de telling laten bijhouden, woorden die hem het idee geven aanwezig te zijn, woorden die hem ooit als mokerslagen zullen raken.

Nee, hij moet het essay maken, niet een ander. Hij maakt het essay. In een stemming die hij ervaart als volstrekt en vrolijk en precies. Hij bekijkt het resultaat en ziet een poging. Het is een poging om vogelgeluiden te imiteren, een poging om grafieken te controleren. Het is een poging om een hut in de bossen te bereiken, een poging om vergezichten uit te bannen. Het is een poging om met zijn oren te bepalen waar het warme water plotseling koud wordt, een poging om niet in de war te raken van het geschreeuw op de kade. Het is een poging om aan een tafel te zitten, het is een poging om zonder begrip aan een tafel te zitten.

Het is een poging die mij bijzonder bevalt. Ik wil de maker van het essay heel graag ergens een keer zien lopen en hem complimenteren. Hij hoeft me niet te horen, hij hoeft helemaal niks te zeggen, hij hoeft me niets over het essay te vertellen, hij hoeft niet te bulderen om de mop van de twee bierflessen in de koelkast, hij hoeft geen enkel vogelgeluid te imiteren, hij hoeft geen muntje op te gooien en geen hand uit te steken. Misschien is hij zonder vast werk, misschien leert hij voor piloot of stoffeerder, misschien doet hij onderzoek naar cystocarpen.

Het is een poging die geen invloed heeft op mijn eigen plannen, ook niet op het einde ervan. Ik neem me voor op een mooie dag te beginnen aan een essay dat essay mag heten, zonder te weten aan welke eisen een essay behoort te voldoen, hoe je een essay maakt, waarom het waardeloos of fenomenaal genoemd gaat worden. Een essay dat spreekt en zwijgt, een essay dat zich bij voorkeur slenterend voortbeweegt, dat geen schapen bestelt om in slaap te vallen, dat houdt van begin en einde, dat vulkanen bezoekt en van die bezoekjes verslag uitbrengt, dat als pompoen verkleed twintig liter bier naar binnen klokt, dat beslist meedoet aan loterijen, dat een mogelijkheid is.