87 procent van het Nederlandse volk vindt dat Marco van Basten er met zijn nieuwe kapsel uitziet als een mongool. 13 procent had geen mening of wist het niet of wist niet wie Marco van Basten was. Desondanks zijn inmiddels 329 pleintjes door het hele land omgedoopt in San Marco Pleintje of Van Basten Pleintje of Piazza di Marco. 81 stegen en 23 kades hebben de naam van de bondscoach gekregen.

Een goede tweede is Robin van Persie. Met 112 pleintjes en 69 straten en nog wat blijft hij Rafael van der Vaart ruim voor.

Het Europees kampioenschap voetbal 2008 komt eraan, en iedereen is alles vergeven. Van Basten, verguisd en vervloekt als hij was, gaat ons met strakke hand naar de titel leiden.

Nederland popelt. Popelt om te beginnen. Het land kan niet wachten tot de aftrap van de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal. Want dan kunnen ze weer helemaal los, al die voetballiefhebbers-voor-een-maand. Ze kunnen weer naar buiten, de stoep op. Barbecuen en biertenderen. Jippie olé. Olé.

Voor en tijdens het EK 2008 verplaatst het Nederlandse huishouden zich naar de straat. De satelliet Billy 16B toonde Nederland vanuit de ruimte: bepokt en bemazeld met oranje vlekken en stippen.

Nederland houdt van de buurt. De straat. De wijk. Het buurtgevoel. Zodra de zon met enige regelmaat en intensiteit gaat schijnen, trekken de Hollanders hun huis uit en de stoep op. Om zogenaamd de planten te snoeien, of om te gaan zitten in een rieten stoel zonder verder iets te doen behalve voor zich uit kijken en wachten tot er iemand langskomt, liefst een medebuurtbewoner, met wie dan praatjes worden gemaakt. Honden en kinderen spelen buiten en blaffen en schreeuwen dat het een aard heeft. Want dat is gezellig.

De mensen willen van alles met elkaar delen. Dat wordt met het EK op de spits gedreven. Buurten spannen zich in om op tijd volledig oranje gekleurd te zijn. De straat is versierd met spandoeken en vlaggen, met slingers en zwaailinten. Voorgevels van rijtjeshuizen worden oranje geverfd, verkeersborden beplakt met portretten van de spelers. Stoplichten staan permanent op oranje. Er zijn mensen om minder verhuisd. Of geëmigreerd.

Het is bedreigend, al dat buitenleven. Als de straat of de buurt wordt overgenomen door de joelende horde. Die kan zich niet voorstellen, zoals de andere partij, de bedreigde partij, wél kan en doet, dat andere mensen misschien niet hetzelfde zijn, vinden en waarderen als zij. Als je voorzichtig probeert uit te leggen dat het moeilijk studeren of werken is als je vloer dreunt onder de Frans Bauer-hits, krijg je het verbaasde antwoord: ‘Maar dat is toch gezellig! Iedereen doet mee! Doe ook mee!’

We doen niet mee. We zijn bang.

Mensen die niets van voetballen weten, er niet van houden, zelfs, staan opeens met een oranje geverfde rode kop te pogo’en op straat als Van Persie scoort. Als je niet oppast vallen ze je in de armen en kussen je vol op de bek.

En de middenstand geniet. Allerlei oude troep die aan geen enkele straatsteen meer kwijt te raken was, krijgt een tweede leven, eventueel met een extra likje verf (oranje) erop of erover.

Spullen. EK-spullen. Nu te koop. Bestel!

De Kuyt Fluit. Om aan te moedigen.

Van Basten Kwasten. Om alles te verven in je favoriete kleur.

De Van der Vaart Amandeltaart. Voor in de rust. Leuk voor moeder de vrouw.

De Van Bronckhorst Ronkworst. Iets hartigs voor erbij. Bouma Kauwsla. Iets groens voor de afwisseling. Lekker gezond. De Ooijer Overgooier. Een sportief kledingstuk.

Robben Slobben. Oranje kousen voor warme voeten. De Sneijder Snijder. Tovert een pond kaas in een handomdraai om in even grote, blokjes. Met gratis vlaggetjes!

De Huntelaar Huntelaar. Splinternieuw hebbeding. Voor de kinderen. Uit Japan.

De Bakkal Hakbal. Lekker oranje rubberballetje voor achter op de schoen. Maakt grappig geluidje.

Van der Sar Mannenbar. Om met voetbalvrienden aan te hangen. Opklapbaar.

De De Zeeuw Leeuw. Op batterijen. Brult als je aan zijn staart trekt.

De Babel Sabel. Geen last van de kinderen. De Mathijsen Saucijzen. Lekker pittig. Van echt rundvleesafval. De De Cler Blèr. Allemaal tegelijk het allerleukst. Met roltoeter. De De Jong Gong. Eén slag en de hele buurt weet dat het gaat beginnen.

De Engelaar Zwengelaar. Oranje ratel met knerpgeluid. Kindvriendelijk hout.

Koevermans Poederzand. Om in de ogen te strooien. Extra sterk jeukpoeder.

De Timmer Brimmer. Een kruising tussen een brommer en een dimmer. Leuk om lawaai te maken in verschillende sterktes.

Alleen van Vennegoor of Hesselink is er nog niks.