Sinds 2003 zoekt Stichting Pluk de Nacht de beste films die in Nederland niet zijn uitgebracht om deze gratis en voor niets te vertonen tijdens het enige echte openlucht filmfestival van Nederland. Van 9-19 augustus vindt de vierde editie van het festival plaats.

Dit jaar is het programma groter dan ooit: meer dan twintig films uit dertien verschillende landen en een openlucht expositie met installaties en fotografie van zeven jonge Nederlandse kunstenaars. Daarnaast gaat een deel van het programma dit jaar op tournee door Nederland.

Een top 3 kiezen uit het programma van dit jaar is voor deze programmeur zoiets als een ouder vragen naar zijn favoriete kind. Wat te denken van de hilarische openingsfilm Eagle vs Shark, het betoverend nuchtere Du soleil en hiver, of Immer nie am meer, het zoveelste pijnlijke pareltje uit Oostenrijk? En dan vergeten we voor het gemak internationale festivalhits als Das Fraulein (winnaar in Locarno) en Death of Mr. Lazarescu (winnaar in Cannes). Hieronder, in willekeurige volgorde, drie andere films die Caspar Sommem, programmeur Pluk de Nacht, de lezers van De Groene Amsterdammer van harte aanbeveelt.

Parents & Children
Geïnspireerd door John Cassavetes en Mike Leigh, maakte de IJslandse Ragnar Bragason het imponerende tweeluik Children en Parents. Met grimmige humor en bittere melancholie schetst hij in twee ijzersterk geacteerde films de verschillende, elkaar uiteindelijk rakende, levens van doodgewone ouders en kinderen.

Hoe Nikita een paard kreeg
De beste film tot nu toe van aanstormend documentairetalent Anneke de Lind van Wijngaarden. Hoofdpersoon Nikita is een Amsterdams meisje dat zo mooi zingt dat zelfs een nachtegaal hier kippenvel van zou krijgen. Ook is ze goed op school en zal ze nooit ‘Godverdomme’ zeggen als er iemand in de buurt is die in God gelooft. Maar daarmee is nog niet verteld waarom Nikita op een dag een halfdood paard mag kopen.

Workingman’s Death
Als je wel eens klaagt over je baan, dan is deze film aan jou gericht. De Oostenrijker Michael Glawogger trok de wereld rond en filmde eenvoudige arbeiders die hun dagelijks brood verdienen tussen sissende zwaveldampen, spuitende vlammen en brandend vlees. Het is de hel op aarde, maar ook meesterlijke cinema - voor de ogen van een filmliefhebber dan.

Info:

Locatie:
Het Openlucht Film Festival Pluk de Nacht vindt plaats op het terrein van het Stenen Hoofd op de Westerdoksdijk en ligt op 10 minuten loopafstand van Amsterdam Centraal Station.

Adres:
Westerdoksdijk 40
1013 AE Amsterdam
Bekijk het Stenen Hoofd op Google Maps

Openingstijden
Het festivalterrein, de expositie, bar en restaurant zijn dagelijks geopend vanaf 18:00. Zodra het donker begint te worden (rond 21.30) beginnen we met de korte films. Als de zon ons geheel verlaten heeft start de hoofdfilm.

Website:
www.plukdenacht.nl
Pluck TV