Hetzelfde tamelijk harde gezicht laat het regime van Poetin ook aan de eigen bevolking zien. Enige weken geleden kwamen er al grote boetes te staan op het organiseren van en deelnemen aan ongeoorloofde demonstraties. Het kan je zo een jaarsalaris kosten om op de verkeerde plek op de verkeerde tijd te zijn. Laat staan wanneer je beschuldigd wordt van het organiseren van een illegale bijeenkomst.

Vanuit hetzelfde idee dat de oppositie de kop moet worden ingedrukt, werkt het Russische parlement nu aan een wet die ngo’s moet dwingen zich als buitenlandse organisatie te registreren wanneer ze geld uit het buitenland krijgen. Het betekent dat een hoop van de maatschappijkritische clubjes voor de zoveelste keer bureaucratische moeilijkheden krijgen. En ook het verhaal dat achter elke vorm van verzet tegen Poetin Amerika of het Westen zit, krijgt op deze manier weer nieuw leven in geblazen.

Volgens opiniepeilingen is de steun voor Poetin in de grote steden dan ook flink geslonken, tot een derde van de bevolking. Maar buiten de stad doet hij het nog altijd goed. Daar heeft men zelden internet en is de staatstelevisie de enige bron van informatie. Maar nu er voor het eerst sinds lange tijd economische tegenwind dreigt, kan er verandering komen in de robuuste plattelandsaanhang van de zelfbenoemde president. Gas, water en licht worden een stuk duurder voor gewone mensen, de prijzen van levensmiddelen gaan omhoog en ten slotte is ook de minimumprijs voor wodka weer verhoogd – zij het niet om economische redenen maar om het zuipen wat te beperken. Stedelijke demonstraties voor meer democratie en landelijke demonstraties tegen stijgende prijzen zullen dit najaar gelijk op gaan, zeggen de analytici.

Wat de politieke reactie zal zijn valt niet te zeggen. Maar Poetins repertoire tot nu toe voorspelt weinig goeds. Hij maakt critici steevast eerst belachelijk en als dat niet helpt, begint een van zijn hulpjes een rechtszaak tegen de lastpak, die op huiszoekingen, intimidatie en mogelijk gevangenisstraf moet rekenen. Het overkwam niet alleen diehard activisten maar ook celebrity-figuren en parlementariërs die zich voor eerlijke verkiezingen inzetten. De oppositie wil zich niet laten intimideren: die wil op 26 juli weer demonstreren en roept zelfs op om die dag wereldwijd de straat op te gaan.