Moskou – De geruchtenmachine rond het Kremlin is sinds een week in de ban van de mogelijke opvolger van de machtigste man van Rusland.

Afgelopen week benoemde Poetin zijn voormalig bodyguard Aleksej Djoemin tot gouverneur van Toela. Aangezien in het Kremlin niets gebeurt zonder reden gingen bij Rusland-watchers meteen alarmbellen rinkelen. Zij concludeerden dat Poetin bezig is Djoemin klaar te stomen voor het presidentschap.

De 43-jarige Djoemin is een uiterst loyale bondgenoot van de president, wat hem de bijnaam ‘adjudant van Poetin’ en de titel ‘held van Rusland’ opleverde. Niet alleen vergezelde hij Poetin als bodyguard op diens vele dienstreizen, ook is hij keeper in de Nachtelijke Hockey Liga, een door Poetin in 2011 opgerichte ijshockeyvereniging. Een plaats in het presidentiële hockeyteam is een grote eer en tijdens wedstrijden zorgen zowel Poetins teamgenoten als de tegenpartij ervoor de puck zo vaak mogelijk naar de president te spelen.

Volgens een wedstrijdverslag in dagblad Kommersant weet Djoemin als doelman presidentiële aanvallen altijd behendig te ontwijken zodat de puck netjes in het doel belandt. In krap zeven maanden maakte de mysterieuze Djoemin in sneltreinvaart carrière. In 2014 werd hij bevorderd tot commandant van de afdeling speciale operaties van het Russische leger, die een belangrijke rol speelde bij de annexatie van de Krim. Ook zou hij de afgezette Oekraïense president Janoekovitsj naar Rusland hebben helpen vluchten. Eind 2014 promoveerde Djoemin tot vice-minister van Defensie. Met de benoeming tot gouverneur zou Poetin zijn aide de camp de benodigde politieke ervaring willen laten opdoen om te zijner tijd het presidentiële stokje over te kunnen nemen. In 2018 loopt Poetins derde ambtstermijn af en moet hij beslissen of hij opnieuw voor zes jaar president wordt of dat hij een vertrouweling op die positie benoemt.

Volgens ingewijden laat Djoemin ondanks zijn onervarenheid zijn rivalen (ex-president Medvedev en de huidige gouverneur van Moskou Vorobjov) mijlenver achter zich. ‘Ik zet mijn kaarten op Djoemin, er is geen twijfel mogelijk’, luidde het commentaar van de bekende journalist en presentator Sergej Dorenko in de Britse krant The Daily Mail. Voor Djoemin zelf kwam de benoeming als een totale verrassing, zo meldde hij Kommersant. ‘Ik hoorde het ook pas vandaag, eerst werd ik op gesprek geroepen bij Dmitri Anatoljevitsj Medvedev, daarna kwam ik bij de president terecht die de beslissing nam. Ik ben een militair. Als het vaderland mij roept, dan sta ik er.’