Moskou – De Russische schilder Vladimir Ljoebarov staat bekend om zijn fantasierijke schilderijen van Russische dorpelingen. Sinds kort schittert er een nieuwe hoofdpersoon in zijn landelijke taferelen: Donald Trump. Trump die een voluptueuze vrouw optilt tijdens een Russisch dorpsfeest, Trump die op een picknickkleed ‘de voordelen van de Republikeinse Partij’ exponeert. En Trump die op bed Russische augurken gevoerd krijgt door zijn maîtresse.

De Republikeinse kandidaat maakt iets los in Russen. Na zijn overwinning in 2016 klonk er in het Russische parlement applaus en trok de baas van de ultra-nationalistische partij ldpr voor de camera’s een champagnefles open. Op Twitter riep Russia Today-hoofdredacteur Margarita Simonyan haar volgers op om door Moskou te rijden met een Amerikaanse vlag tegen het raam.

De verwachting in Moskou was destijds dat het isolationisme van Trump Ruslands positie zou versterken en dat zijn presidentschap de kelderende diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen zou kunnen optrekken. Vier jaar later heeft de extase over een trumpiaanse gamechanger plaatsgemaakt voor moeheid en een behoorlijke dosis fatalisme. De verkiezingscampagnes lijken wel ‘een wedstrijd om wie de grootste afkeer heeft van Rusland’, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov onlangs.

Zeker, Trump vertikt het consequent om Rusland te veroordelen daar waar zijn Democratische rivalen en navo-bondgenoot EU dat wel doen, of het nu gaat over inmenging in de verkiezingen, het steunen van Aleksandr Loekasjenko in Belarus of de vergiftiging van Aleksej Navalny.

Tijdens een bezoek aan Moskou in 2011 als Obama’s vicepresident zou Joe Biden zich bovendien hebben uitgesproken tegen Poetins herverkiezing. In het Kremlin wordt dat niet snel vergeten. Biden was ook voorstander van sancties tegen Rusland als reactie op de annexatie van de Krim en de inmenging in Oekraïne. En hij heeft al gewaarschuwd dat als hij verkozen wordt, Rusland ‘een prijs zal betalen’ voor, zoals de fbi rapporteerde, hernieuwde pogingen de verkiezingen te beïnvloeden met desinformatie.

Trumps presidentschap heeft echter anti-Russische sancties niet kunnen voorkomen en men beseft in Moskou dat een Biden-presidentschap ongetwijfeld harde retoriek met zich mee zal brengen, maar wellicht ook een reëlere kans op concrete afspraken. Moskou kan weinig anders dan op twee paarden wedden. De Russische staats-tv geeft Trump weliswaar een steuntje in de rug door uitgebreid aandacht te besteden aan de aantijgingen van corruptie rond de familie Biden, maar tegelijkertijd houdt Poetin de deur open: in een tv-interview zei hij dat hij niets ‘crimineels’ zag in het verleden van Hunter Biden.