Moskou – ‘Als een kandidaat verliest, dan zullen die kandidaat en zijn politieke partij natuurlijk teleurstelling voelen waar ze uitdrukking aan willen geven.’ Zo wuifde de voorzitter van de Moskouse kiesraad een storm van kritiek weg op de Doema-verkiezingen in de Russische hoofdstad.

Die stembusgang smeedde een merkwaardig huwelijk tussen de Communistische Partij en aanhangers van de opgesloten oppositieleider Aleksej Navalny. Team Navalny selecteerde voor elk van de 225 kiesdistricten, waar de helft van het Russische parlement gevuld wordt, één toegelaten tegenkandidaat die Poetins partij Verenigd Rusland moest verslaan. De grote begunstigde waren de communisten.

Een zegetocht naar de Doema verwachtte niemand, maar symbolische overwinningen in de grote steden zouden aantonen dat politiek in Rusland niet hélemaal dood is. In Moskou gaven de uitslagen uit de fysieke stembureaus reden tot hoop: in acht van de vijftien kiesdistricten gingen Navalny’s genomineerden aan kop, onder wie zes communisten.

Tot de twee miljoen online uitgebrachte stemmen binnenkwamen, bijna de helft van het hoofdstedelijke electoraat. Die online uitslag wiste, na een volle nacht oponthoud in de bekendmaking, alle voorsprongen van oppositiekandidaten uit.

Het pijnlijkst voor oppositiegezind Moskou was misschien wel de ‘comeback’ van Jevgeni Popov, Poetins kandidaat in kiesdistrict 197 in West-Moskou en schakel in de propagandamachine van het Kremlin. Popov presenteert met zijn vrouw al vijf jaar het programma 60 minuten. Daarin trekken de genodigden, onder opzwepende dreunmuziek en gedirigeerd door het echtpaar, van leer tegen Oekraïne en het hypocriete Westen. In Popovs studio lijkt oorlog nooit ver weg.

De presentator voerde een campagne volgens het boekje. Hij hield een inloopuur voor bezorgde bewoners en leidde een ‘vrijwilligersteam’ van behulpzame, waarschijnlijk betaalde jongeren. ‘Tijdens de voorbereiding op de verkiezingen zijn veel vraagstukken opgelost: van het opknappen van een speeltuin in Dorogomilovo tot het versnellen van renovaties in de buurt Vili’, bewierookte het staatsjournaal zijn collega.

Waar het Kremlin vaak stilzwijgen verkiest, ging Popov in de aanval na zijn zege op een communistische wiskundedocent aan de Moskouse staatsuniversiteit. Zijn tegenstanders waren ‘neanderthalers’ die nieuwe technologieën niet kunnen accepteren. Door een actieve campagne voor het online stemmen zouden aanhangers van Verenigd Rusland vaker achter de computer hebben gekozen. Zie ook het verschil in poststemmen voor Trump en Biden.

Maar dat argument slikt de oppositie niet: op de computerstemmen was geen enkel toezicht mogelijk en werknemers van grote bedrijven zouden onder druk van de baas online gestemd hebben. In heel Rusland won de presidentiële partij 198 kiesdistricten; de communisten negen.