Warschau – Dichter Jas Kapela gaat weer in beroep, deze keer in Straatsburg. Een Poolse rechter bepaalde, ook in beroep, dat hij een boete moet betalen voor ‘minachting van het embleem, de kleuren of het volkslied van de Poolse Republiek’. Het vergrijp? Kapela heeft een filmpje op YouTube gezet waarin hij en een paar vrienden een aangepaste versie van het volkslied zingen. In plaats van ‘Mars, mars, Dabrowski, van het Italiaanse land naar Polen’ zingen ze onder meer: ‘mars, mars, vluchtelingen, van het Italiaanse land…’ Polen, zingt Kapela, is geen arm land meer en kan daarom vluchtelingen uit Syrië opnemen. Het volkslied, meent hij, leent zich goed voor die boodschap. Geschreven door een Poolse soldaat die in 1797 zijn bezette land ontvluchtte, spreekt er hoop uit op een betere toekomst voor Polen op de vlucht.

De rechter vond het een kulargument. Eerder werd al een zanger veroordeeld die op promotiemateriaal voor zijn metalband de Poolse witte adelaar duivelse oortjes had gegeven. Een vrouw kreeg een boete omdat zij, voor een demonstratie tegen verscherping van de abortuswetging, met twee simpele stippen het symbool van het Poolse oorlogsverzet twee borsten had gegeven.

Poolse ministers hekelen graag publiekelijk de ‘politieke correctheid’ in West-Europa die regeringen ervan zou weerhouden te doen wat goed is voor hun land: vluchtelingen weren. Wie Polen vraagt of de recente veroordelingen niet ook van politieke correctheid getuigen, hún nationalistische correctheid, krijgt doorgaans een jij-bak om de oren.

Het overkwam mij toen ik een kennis vroeg naar Kapela’s veroordeling. De man is fan van de regering uit communistenhaat. Vond hij het niet ongemakkelijk dat een dichter een boete krijgt op basis van een wet die uit de communistische tijd stamt?

‘Nee hoor, iedereen die een beetje nadenkt voert zo’n wet in, zelfs communisten.’
‘Jij zegt ideologische zuiverheid te koesteren’, pareer ik, ‘maar je past je argumenten opportunistisch aan.’
Hij: ‘Nee hoor, dat doe jij. Jullie allemaal. Ga jij maar eens “Fuck the king” roepen in Nederland.’

Wauw. Is de nieuwsvoorziening in Polen zo goed dat hij van de dagvaarding weet, in 2014, van ene Abulkasim Al-Jaberi die tijdens een demonstratie tegen Zwarte Piet ‘Fuck de koning’ had geroepen? Het OM bedacht zich, na grote maatschappelijke beroering. Weet hij daarvan? Nee. ‘Hebben jullie echt zo’n zaak gehad?’ vraagt hij triomfantelijk. Zijn triomfantelijke grijns verdwijnt niet wanneer ik vertel dat er géén zaak is geweest en zeker geen veroordeling. Alleen een onderzoek. Hij: ‘Zie je wel.’