Dit weekend werden de winnaars van de YouTube Awards 2007 bekendgemaakt. Het is een jaarlijkse wedstrijd van de videosite waarin de filmpjes worden geprezen die ‘het beeld van het afgelopen jaar hebben bepaald’. Een nogal grove opvatting van beeldvorming, want hoewel de winnende video’s vaak vlot en grappig zijn, blijft het amateurwerk, waar vooral politieke correctheid de voornaamste motivatie voor winst is.

In de categorie Politiek won Stop the Clash of Civilizations, van AvaazOrg, een collectief van ‘bezorgde burgers’. De video is gelikt en knap geproduceerd, maar in alles net zo voorspelbaar als de titel al doet vermoeden. Met de meest clichématige beelden denkbaar proberen de makers te illustreren dat de islamitische en de westerse wereld heus niet zo veel van elkaar verschillen. Het is een opmerkelijke keuze als je kijkt naar de andere genomineerden; dat waren stuk voor stuk video’s die stelling namen in de Amerikaanse verkiezingsstrijd en een van de kandidaten in een goed of slecht licht wilden brengen.

Er is dus gekozen voor politieke correctheid. Of de ‘YouTube-community’ zich daarbij aansluit is een tweede. De video is 1,7 miljoen keer bekeken en heeft 40.000 reacties opgeleverd, waarvan het merendeel zich tegen de vergelijkingen tussen West en Oost keert. Vooral het fragment waarin AvaazOrg 11 september laat volgen door het bombardement op Bagdad wordt niet in dank afgenomen. Beoordeelt u het zelf.


Overigens, veruit de bekendste winnende video is Battle at Kruger, alleen al op YouTube meer dan 27 miljoen keer bekeken, en zo vaak doorgestuurd en doorgelinkt dat als u deze nog nooit voorbij heeft zien komen u uw internetaansluiting nog eens moet controleren. De video won de prijs in de categorie Ooggetuige; het is de registratie van een groep buffels, krokodillen en leeuwen in Kruger Park, Zuid-Afrika, die vechten om dezelfde jonge buffel. Een soort Lion King, maar dan zonder liedjes.