4 juni, 20.00, De Balie te Amsterdam

politiek | De staat van de democratie #5: Iran

Een avond over macht en democratie in Iran
“Even Khamenei’s authority is constrained by a whole web of relationships”. (The New Yorker van 19 april 2009).
Who’s the boss? Iran is volgens velen een dictatuur, met Ahmadinejad als ultra-conservatieve president en Ayatollah Khamenei als supreme leader. De machtsverdeling ligt echter een stuk ingewikkelder. Daarom kijken we deze avond waar de macht in Iran nu ligt en naar de toekomst van de Iraanse democratie.

12 juni gaat Iran naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Maar valt er eigenlijk wel iets te kiezen in Iran? Iran is tenslotte geen volledige democratie. Veel macht is in handen van de Raad van Hoeders en Khamenei. Tegelijkertijd worden ook deze verkiezingen gezien als beslissend en een mogelijk keerpunt. Welke van de twee is het? Hoeveel maken de verkiezingen uit, zowel voor Iraniërs als voor de regio en internationaal?

Deze vragen kunnen we alleen beantwoorden door eerst te kijken naar de machtsverhoudingen in Iran. Want wie is de echte baas in het Iraanse huis?

Op 4 juni praten David Glas en Parwin Mirrahimy over die vraag met Paul Aarts (Midden-Oostendeskundige), Peyman Jafari (politicoloog en schrijver van Het andere Iran. Van de revolutie tot vandaag) en Nanny de Vries (historica en archeologe en schrijfster van het boek Van Esfahan tot Efeze). Rutger van der Hoeven (de Groene Amsterdammer) leidt de avond in.

Dit Balie-programma wordt gemaakt in samenwerking met Studentenvereniging Internationale Betrekkingen Amsterdam (SIB). Het programma komt tot stand met financiële steun van Oxfam Novib.

Meer informatie en kaarten klik hier>>>